ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alianța Atlanticului de Nord (NATO) dă drumul joi, în Norvegia, la cel mai mare exercițiu militar de după încheierea Războiului Rece, informează Agerpres.

Aproximativ 50.000 de militari, 10.000 de vehicule, 65 de nave și 250 de aeronave din 31 de țări urmează să ia parte la exercițiul Trident Juncture 18, care vizează antrenarea Alianței atlantice pentru a veni în ajutorul unuia dintre membrii săi în caz de agresiune. La eveniment vor participa și doi observatori ruși, precizează sursa citată.

„Mediul de securitate în Europa s-a deteriorat semnificativ în ultimii ani”, a declarat secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg.

„Trident Juncture trimite un mesaj clar națiunilor noastre și oricărui adversar potențial: NATO nu caută confruntarea, dar este gata să-și apere toți aliații împotriva tuturor amenințărilor”, a declarat el într-o conferință de presă miercuri.

Deși acest „adversar potențial” nu a fost desemnat oficial, AFP consideră că Rusia se află în mintea tuturor, în contextul în care statul rus își etalează puterea militară și împarte cu Norvegia o frontieră de 198 de kilometri în nordul îndepărtat. De altfel, exercițiul este bazat pe un scenariu în care Norvegia este invadată.

La rândul său, Ambasada Rusiei la Oslo a declarat că vede în Trident Juncture un exercițiu „antirusesc”. „O astfel de activitate pare provocatoare, chiar dacă cineva încearcă să o justifice cu scopuri pur defensive”, a susținut ambasada.

Pe lângă cele 29 de țări membre ale Alianței, la manevre, care se desfășoară până pe 7 noiembrie, participă și Suedia și Finlanda.

În septembrie, și Rusia a desfășurat exerciții militare de mare amploare, considerate cele mai mari din istoria sa.

Războiul Rece a fost denumirea confruntării și rivalității dintre SUA și fosta Uniune Sovietică, în perioada de la finalul celui de-al doilea război mondial și până la căderea URSS în 1991.