ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


NATO își cere iertare pentru civilii uciși în timpul bombardamentelor asupra Iugoslaviei, din 1999. La 16 ani de la bombardarea fostei Iugoslavii de către forțele Alianței, șeful NATO spune că regretă pierderile de vieți omenești.

"NATO regretă pierderile de vieți omenești în rândul civililor în urma bombardării Iugoslaviei", a afirmat Stoltenberg, vineri, la Belgrad, după întâlnirea cu premierul Aleksandar Vucici, scrie b92.net.
 
Declarația a fost făcută în contextul în care șeful Alianței Nord Atlantice a anunțat ridicarea restricțiilor aeriene impuse Serbiei în urmă cu 16 ani de-a lungul graniței cu Kosovo. Măsura reflectă îmbunătățirea relațiilor dintre Belgrad și Occident, a ținut să sublinieze șeful NATO.

''Începând de astăzi, KFOR (misiunea NATO în Kosovo) va relaxa total zona de securitate aeriană. Aceasta înseamnă că restricțiile care au fost introduse începând din 1999 sunt acum ridicate'', a afirmat Stoltenberg.

"Intervenția noastră din 1999 nu a fost impotriva poporului sârb, ci pentru oprirea acțiunilor inacceptabile ale regimului Miloșevici. Intervenția NATO a pus capăt anilor de război din Balcani. In timpul operațiunii, am făcut tot posibilul pentru a evita pierderile de vieți omenești și fiecare deces în rândul civililor a fost o tragedie pe care o regretăm profund", a spus Stoltenberg.

Deși nu avea aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, NATO a declanșat operațiunea pe 24 martie 1999, în urma refuzului președintelui sârb Slobodan Miloșevici de a înceta reprimarea gherilei separatiste și a civililor kosovari.

Intervenția s-a încheiat în iunie, cu retragerea forțelor sârbe din Kosovo, teritoriu care a fost plasat ulterior sub administrație ONU.

Potrivit unor date oficiale de la Belgrad, aproximativ 2.500 de civili sârbi au fost uciși și aproximativ 12.500 răniți în cursul celor 11 săptămâni de bombardamente.