Ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute, a anunțat că Alianța nu va are în plan primirea de alți membri în rândurile sale, întrucât "Rusia joacă un rol important în actualul context strategic, în care extinderea NATO nu este necesară", scrie agenția Reuters.


Nu există șanse pentru o extindere a NATO în viitorul apropiat, din cauza temerilor că aceasta ar putea destabiliza Rusia, a indicat Douglad Lute, o perspectivă care ar putea dezamăgi Georgia și unele state balcanice.
Potrivit diplomatului american, Alianța Nord-Atlantică se află într-un "punct de inflexiune", fiind confruntată cu turbulențe comparabile doar cu situația de la sfârșitul Războiului Rece, iar NATO nu dorește să amplifice slăbiciunile interne ale Rusiei. "În termeni practici, nu știu dacă există mult spațiu de manevră în viitorul apropiat, poate următorii șapte ani sau chiar mai mult, pentru o extindere suplimentară a NATO", a arătat ambasadorul Lute, prezent la Forumul de securitate Aspen de la Londra.

"Cred că Rusia joacă un rol important în mediul strategic, iar mediul strategic va pune o frână extinderii NATO", a comentat el.

În decembrie 2015, pentru prima oară după aderările Croației și Albaniei în 2009, NATO a adresat o nouă invitație, și anume Muntenegrului, gest care a provocat furia Moscovei, ce se opune oricărei extinderi aliate spre fostele state comuniste din estul și sud-estul Europei.

La summitul din aprilie 2008 de la București, NATO a lăsat deschisă promisiunea de aderare pentru Georgia, alte state balcanice precum Macedonia și Bosnia fiind candidate la aderare, iar Ucraina stabilindu-și de asemenea obiectivul de a se alătura Alianței.