ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Țările din Alianța Nord-Atlantică vor să invite la dialog Rusia la sfârșitul lui februarie sau începutul lui martie în cadrul formatului conceput în acest sens, Consiliul NATO-Rusia, unul care a fost însă tras pe linie moartă din cauza crizei din Ucraina, relatează AFP, citând surse diplomatice.

Miniștrii afacerilor externe din NATO ar fi convenit în decembrie să reanimeze Consiliul NATO-Rusia, un format de dialog aflat în adormire din iunie 2014. Prima întâlnire ar urma să-i reunească pe ambasadorii celor 28 de state membre NATO și pe ambasadorul rus pe lângă Alianță, Aleksandr Grușko.

'Reuniunea nu va avea loc înainte de ministerială (reuniune a miniștrilor apărării din statele membre care va avea loc la 10-11 februarie la Bruxelles - n.r.) ci mai degrabă la sfârșitul lui februarie începutul lui martie', a declarat un diplomat pentru AFP.
 
'Este de presupus că Rusia va accepta. Trebuie însă vorbit cu rușii, în special despre ordinea de zi. Ucraina va fi pe agendă', a mai spus sursa citată. Potrivit afirmațiilor a doi diplomați, Aliații își doresc să discute despre prevenirea incidentelor aeriene, în special la frontiera turco-siriană, după distrugerea unui bombardier rus de către turci în noiembrie, precum și despre chestiunea transparenței și a previzibilității exercițiilor militare organizate de Rusia. Întrebat de AFP, un purtător de cuvânt al NATO a refuzat orice comentariu.
 
Șeful Alianței, Jens Stoltenberg, a promis în decembrie că va explora modalitatea de organizare a unei reuniuni, agenda și data.