ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce săptămâna trecută au fost făcute publice documente ce arătau că SUA i-a spionat pe ultimii trei președinți francezi, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy și François Hollande, acum noi informaţii au fost dezvăluite de aceeaşi sursă, Wikileaks.

Astfel, Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA) ar fi interceptat convorbirile telefonice a doi miniștri francezi și ar fi practicat spionajul economic în Franța, potrivit mai multor documente obținute de Wikileaks și publicate luni seară de cotidianul Liberation și site-ul Mediapart, informează Agerpres.

''Mai multe personalități politice și înalți funcționari francezi au fost ascultați în ultimii ani'', menționează Liberation și Mediapart, referindu-se la actualul comisar european Pierre Moscovici, ministru al economiei în perioada mai 2012 — august 2014, și la François Baroin, ministru al bugetului și ulterior al economiei între martie 2010 și mai 2012.

De asemenea, este amintit faptul că NSA a practicat un ''spionaj economic masiv în Franța'', site-ul Mediapart punând sub semnul întrebării anumite ''contracte comerciale pierdute de companiile franceze''. 

Conform site-ului Wikileaks, acțiunile de spionaj ale serviciilor de informații americane au vizat domenii precum telecomunicațiile, producția de electricitate, petrolul, energia nucleară și energia regenerabilă, tehnologiile de protecție a mediului și sănătatea.

''NSA urma să intercepteze toate negocierile și toate contractele societăților franceze estimate la cel puțin 200 de milioane de dolari'', adaugă Wikileaks.

Săptămâna trecută, presa franceză a publicat documente furnizate de site-ul Wikileaks potrivit cărora serviciile secrete americane au spionat în ultimii zece ani Palatul Elysée (sediul președinției franceze), ministerele de Interne, de Externe, al Justiției și al Apărării, Adunarea Națională, precum și mai multe ambasade, cu ajutorul unei instalații de interceptare a comunicațiilor, amplasată pe acoperișul ambasadei SUA la Paris.

Instalații similare, aparținând Special Collection Service (SCS) — o unitate comună a NSA și CIA, ar mai exista în alte circa 80 de state, dintre care 19 în Europa, în orașe precum Berlin, Geneva, Madrid, Stockholm, Viena și Varșovia.