ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De peste un an, organizația jihadistă care seamănă teroare în Siria și Irak, și care recent a însângerat Parisul, a intrat în conștiința colectivă ca ISIS. Sau Statul Islamic. În ultimele zile, lideri internaționali nu au mai folosit acest apelativ, vorbind despre atrocitățile comise de "Daesh”.

După atacurile de la Paris, de la finele săptămânii trecute, președintele Francois Hollande a atribuit ”Daesh” atentatele soldate cu peste 130 de morți. Aceași denumire a putut fi auzită și din gura secretarului de Stat american, John Kerry, la Viena, în discuțiile asupra dosarului sirian, când a vorbit despre pericolul reprezentat de Daesh.
 
Deși multe publicații occidentale continuă să folosească ”ISIS” sau ”ISIL” când vine vorba de Statul Islamic, termenul folosit de liderii occidentali a creat ceva confuzie în privința denumirii grupării jihadiste.

ISIS sau "Daesh”?

ISIL și cea de-a doua variantă, mult mai des folosită, ISIS, sunt abrevieri ale "Islamic State in Iraq and the  Levant”, traducerea în engleză a termenului arab Al Dawla Al Islamiya fi al Iraq wa al Sham, numele pe care gruparea teroristă și l-a luat din 2013 până în 2014. Prin urmare, ”Daesh” este abrevierea adaptării DAIISH, prescurtarea din limba arabă a 
Al Dawla Al Islamiya fi al Iraq wa al Sham (داعش).

De ce "Daesh”

Utilizarea termenului ISIS a fost considerată de către musulmani o ofensă. Pentru că, spun ei, în acest fel este legitimată o accepțiune negativă a adjectivului ”islamic”, fiind stabilită o legătură mentală între islam, ca religie, și acțiunile unui grup extremist cunoscut prin acte de barbarie și terorism.
 
Încă din 2014 au existat o serie de apeluri către mass media internaționale, în care musulmanii au cerut să nu se mai folosească termenul ISIS. Și să fie înlocuit cu ”Daesh”. Mult mai acceptabil în viziunea musulmanilor pentru că, deși face referire la aceeași organizație, pronunțarea sa în limba arabă este similară unui cuvânt care înseamnă, potrivit The Guardian, ”acela care seamănă discordie”.
 
Guvernul francez a decis să schimbe numele oficial al grupării teroriste, din ISIS în Daesh, pe motiv că trebuie să existe o delimitare între Islam, musulmani și islamiști. Ministrul francez de Externe Laurent Fabius a cerut presei să facă același lucru explicând că este vorba de o grupare teroristă, și nu de un STAT.
 
Associated Press relata recent că în orașul irakian Mosul, controlat de ISIS,  jihadiștii au amenințat că vor tăia limba celor care se referă la ei cu termenul ”Daesh”.