ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Membrii grupării ultranaţionaliste ucrainene Sectorul Dreptei nu au reuşit să instaleze un punct de control la graniţa cu regiunea separatistă moldoveană Transnistria şi au plecat, a declarat un purtător de cuvânt al Serviciului de frontieră din sudul Ucrainei, citat de agenţia rusă TASS.

 "Persoane care s-au prezentat drept activişti ai Sectorului Dreptei au venit la punctul de control Timkovo, la frontiera ucraineano-moldoveană, la 17 iulie. Ei le-au oferit poliţiştilor de frontieră ajutorul lor la apărarea frontierei şi combaterea contrabandei. Comandantul punctului de control le-a recomandat să ceară permisiunea unui organism superior. Ulterior, ei au ridicat steagurile organizaţiei lor, s-au fotografiat cu aceste steaguri în faţa punctului de control şi au plecat", a declarat luni purtătorul de cuvânt.


Grupare naţionalistă ucraineană Sectorul de Dreapta a instalat un punct de control la graniţa cu Transnistria, pentru a "opri contrabanda", relatează agenţia rusă TASS în pagina electronică, citată de Mediafax.

"Un punct de control a fost organizat în apropierea localităţii Timkovo din regiunea ucraineană Odesa, pentru a controla graniţa cu Transnistria şi a preveni contrabanda", a scris duminică filiala din Odesa a grupării ultranaţionaliste pe pagina sa de Facebook.

Sectorul de Dreapta a precizat că vameşii şi poliţiştii de frontieră ucraineni au o atitudine "pozitivă faţă de cooperarea" cu organizaţia ultranaţionalistă. De asemenea Gruparea a precizat că nu va opri pentru verificări maşinile, ci va exercita un control public asupra activităţilor ofiţerilor vamali.

Sectorul de Dreapta se află în spatele unui scandal legat de contrabandă în regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia.

La 11 iulie, membri înarmaţi ai grupării extremiste, care este interzisă în Rusia, au deschis focul asupra rivalilor lor în timp ce discutau despre "redistribuirea sferelor de influenţă" în Mukaceve. Extremiştii au tras apoi cu arme automate şi lansatoare de grenade asupra poliţiştilor sosiţi la locul incidentului, distrugând mai multe maşini de poliţie şi incediind un punct de control al poliţiei rutiere şi o benzinărie. În acest conflict,  trei persoane au fost ucise şi alte 11 rănite.

Confruntările armate cu forţele ucrainene au continuat câteva zile, generând temeri privind riscul unui nou conflict militar, de data aceasta în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia.

Organizaţia ultranaţionalistă, implicată în protestele violente care au condus la înlăturarea regimului prorus Viktor Ianukovici la începutul anului 2014 şi în conflictul separatist din estul Ucrainei, refuză predarea armelor, argumentând că vrea să oprească traficul ilegal cu ţigări spre Ungaria şi Slovacia, în contextul în care contrabanda i-ar îmbogăţi pe politicienii ucraineni.