ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorul-șef special din Muntenegru a anunțat că „naționaliști din Rusia” se află în spatele unei tentative de a-l asasina pe premier și a declanșa o lovitură de stat, după ce, inițial, autoritățile au acuzat forțele paramilitare sârbe, relatează BBC News.

Potrivit magistratului Milivoje Katnici, premierul prooccidental Milo Djukanovici urma să fie ucis de un lunetist profesionist. Apoi, puciștii urmau să atace Parlamentul, pentru a aduce la putere un Guvern prorus.

Nu există dovezi că statul rus s-ar fi aflat în spatele complotului.

„Nu avem dovezi că statul rus este implicat în vreun fel (…), dar avem dovezi că doi naționaliști din Rusia sunt organizatori”, a declarat Katnici, potrivit News.ro.

Magistratul a precizat că omologul său din Serbia a avut persoanele respective „sub supraveghere” și le-a împiedicat să își ducă la capăt complotul. „Aceste persoane nu mai sunt pe teritoriul Serbiei. Nu știu unde sunt acum, în Rusia sau în altă parte”, a declarat el.

Autoritățile muntenegrene au arestat circa 20 de oameni pe 16 octombrie, în ziua alegerilor din Muntenegru. Suspecții au fost identificați inițial ca membri ai grupărilor paramilitare sârbe.

Autoritățile au precizat între timp că este vorba de cetățeni sârbi și muntenegreni, dintre care 14 se află încă în arest.

De când și-a declarat independența de Serbia, în 2006, Muntenegru s-a apropiat de UE și NATO, structuri la care vrea să adere.

Candidatura lui Djukanovici la alegeri le-a prezentat alegătorilor o alegere între Occident sau transformarea țării într-o „colonie rusă”.

Partidul lui Djukanovici a câștigat alegerile din octombrie, dar nu a obținut majoritatea absolută, așa cum spera.

Potrivit analiștilor, țara ar urma să adere la NATO la începutul lui 2017, în pofida unei opoziție puternice din partea Rusiei.