ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Națiunile Unite au anunțat marți dimineață eșecul negocierilor elvețiene privind reunificare insulei Cipru. Ultima rundă de negocieri intermediate de reprezentanții ONU a avut loc la stațiunea alpină Mont Pelerin, unde liderul grecilor ciprioți Nicos Anastasiades a purtat discuții timp de două zile cu liderul turcilor ciprioți Mustafa Akinci, transmite Reuters.

„În ciuda celor mai bune intenții, ei nu au reușit să ajungă la convergențele de criterii necesare pentru ajustarea teritorială, care ar deschide calea spre ultima rundă de negocieri. Cele două părți au decis să se întoarcă pe insula cipriotă și să reflecteze cu privire la ce vor face în viitor”, se arată într-o declarație a Națiunilor Unite.


Secretarul General al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, a deschis negocierile, susținând că cei doi lideri doresc să ajungă la un acord până la finele acestui an.

Cei 800.000 de greci ciprioți locuiesc cu aproximativ 220.000 de turci ciprioți pe insula divizată de o linie patrulată de Națiunile Unite.

Cipru s-a divizat în urma invaziei turce din 1974, generată de o scurtă lovitură de stat a grecilor. Însă, neînțelegerea dintre cele două părți datează cel puțin din anii '60, atunci când turcii ciprioți s-au retras din executivul de uniune națională bazat pe împărțirea puterii și i-au acuzat pe grecii ciprioți majoritari că încearcă să le limiteze poziția.

Anastasiades și Akinci sunt amândoi lideri moderați și au încercat să-și conducă națiunile spre o reunificare a insulei divizate într-o federație cu largă autonomie.

Mii de militari turci sunt staționați în continuare în partea nordică a Ciprului.