ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este posibil ca vaccinul anti coronavirus produs de Moderna să nu readucă imediat viața la normalitate, deoarece nu s-a dovedit că împiedică răspândirea virusului mortal, declară medicul șef al companiei americane Moderna, cea care anunța la începutul lunii că vaccinul său este eficient în proporție de 94,5%.  La doar o săptămână după ce firma germană BioNtech și compania farmaceutică Pfizer au raportat că vaccinul dezvoltat de ei are o eficiență mai mare de 90%.

Cercetările au arătat că vaccinurile produse de compania de biotehnologie sunt eficiente în prevenirea infectării cu COVID-19, dar nu există dovezi clare că împiedică și răspândirea virusului „în mod tranzitor”,  susține Dr. Tal Zaks, medicul șef al Modernei., informează New York Post.

„Cred că trebuie să fim atenți, pe măsură ce ne vaccinăm să nu supra-interpretăm rezultatele”, a declarat Zaks pentru Axios într-un interviu. „Când vom începe implementarea acestui vaccin, nu vom avea suficiente date concrete pentru a demonstra că acest vaccin reduce transmiterea”, a precizat Tal Zaks.

„Dacă eu cred că reduce transmisia? Cu siguranță, Da, și spun asta pe baza științei ”, a adăugat el. „Dar, în lipsa unor dovezi, cred că este important să nu ne schimbăm comportamentele doar pe baza vaccinării”.

Comentariile lui Zaks oferă un nou indiciu că va fi nevoie de timp pentru ca un vaccin să pună capăt pandemiei globale și să ajute economia să-și revină.
 
Testarea vaccinului realizat de Moderna a implicat 30.000 de americani și s-a bazat pe 95 de pacienți cărora li s-a confirmat că au Covid. Doar 5 dintre aceștia primiseră vaccinul, restul de 90 primind placebo. Cele 11 cazuri a căror stare s-a agravat fac parte din pacienții care au primit placebo.