ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În China se intensifică protestele împotriva restricțiilor draconice anti-COVID ale regimului Xi Jinping, răspândindu-se în mai multe orașe mari: de la Beijing în Shanghai, Wuhan sau Nanjing.

Protestele din aceste weekend s-au extins după ce vineri au avut loc demonstrații violente la Urumqi, capitala regiunii Xinjiang.

Aici, mai mulți oameni au ars de vii într-un incendiu, în clădirea în care fuseseră zăvorâți de autorități din rațiuni sanitare. Cifra oficială este de10 morți, însă cetățenii vorbesc de peste 40 de oameni pieriți în flăcări.

În regiune, lockdownurile totale durează de mai bine de 100 de zile.

Fapt nemaivăzut până acum: protestatarii cer demisia lui Xi Jinping și a Partidului Comunist!

Evenimentele sunt cu atât mai ieșite din comun, cu cât cetățenii chinezi sunt mai degrabă supuși, și au văzut că micile lor revolte din ultimii doi ani împotriva restricțiilor au fost înnăbușite cu violență.

Wall Street Journal notează:

„Existența unor proteste pe aceeași problemă în mai multe orașe chineze este aproape nemaivăzut, cu excepția efuziunilor naționaliste, ca de exemplu manifestațiile anti-japoneze. După protestele din Piața Tienanmen, în 1989, Partidul a îngăduit câteva manifestații locale, dar și-a făcut o prioritate de a împiedica manifestații la scară națională.”

La protestele de sâmbătă seara, de la Shanghai, cel mai mare oraș al Chinei, s-au auzit scandări precum: „Jos Xi Jinping!”, „Jos Partidul Comunist!”.

Imaginile apărute în presa lumii și pe rețelele de socializare arată amploarea evenimentelor.

Unul dintre protestatarii de la Shanghai a declarat pentru BBC că este „șocat și entuziasmat” de faptul că sunt atâția oameni în stradă.

O femeie a declarat la rândul ei că și polițiștii spun că „simt la fel ca noi” în privința protestelor, dar că „poartă uniforme și trebuie să își facă datoria”.

The Epoch Times notează că și la prestigioasa universiitate Tsinghua din Beijing mai multe zeci de persoane au organizat o manifestație pașnică de protest împotriva restricțiilor COVID. De asemenea, studenții de la Universitatea din Nanjing au ieșit și ei în stradă.

Iar protestele se răspândesc cu rapiditate în tot mai multe orașe chineze.