ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O nouă problemă a apărut în Germania, după ce unii parlamentari, inspirați de protestele anti rasism din SUA, au sugerat că termenul „rasă” nu are ce căuta în Legea fundamentală a nemților.
 
Dezbaterea  cu privire la faptul dacă terminologia ”rasei” are ce căuta în Contituția unei țări a reapărut în Germania, în urma mobilizării împotriva rasismului în Statele Unite și în lume, după moartea lui George Floyd, relatează AFP.

Eecologiștii, a doua forță politică în țară în intențiile de vot, au fost primii care au sugerat deja o modificare a Legii fundamentale de la 8 mai 1949 - pilonul Germaniei democratice - al cărei un conținut este marcat de voința de a se opune în mod radical persecuțiilor minorităților de către naziști.”A venit timpul să uităm rasism, toți, împreună”, a proclamat liderul Verzilor, Robert Habeck, într-un editorial comun, publicat în ziarul de stânga Tageszeitung.

”Un semnal în acest sens ar fi suprimarea termenului «rasă» din Legea fundamentală”, a propus el, în urma multor manifestații care denunță discriminările și îi aduc un omagiu lui George Floyd.Pasajul incriminat din Constituția germană este articolul 3, potrivit căruia ”nimeni nu trebuie să fie discriminat și nici privilegiat din cauza sexului său, al ascendenței sale, rasei sale, limbii sale, patriei sale și originii sale, a credinței sale, opiniilor sale religioase sau politice”.
 
Ecologiștii consideră că ”nu există «rase», există ființe umane”. Iar Constituția redactată după război rămâne impregnată de o viziune raisală și biologistă a finnțelor umane, moștenită din secolul al XIX-lea, în prezent depășită.

Această revendicare, susținută de mulți ani de stânga, a reapărut deja în februarie, după atentatul rasist de la Hanau, unde un german a ucis nouă persoane de origine străină.Angela Merkel „este deschisă unei asemenea dazbateri. Argumentele pe care le auzim de o parte și de alta ne fac să reflectăm”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al cancelarului, Steffen Seibert.

El a evocat înscrierea acestui termen în contextul istoric postbelic. ”Autorii Constituției au emis un semnal foarte clar, după anii de manie rasială care ne-au aruncat țara și întregul continent într-o nefericire fără nume,” împotriva oricărei forme de rasism.
 
În această dezbatere, cotidianul conservator Die Welt scrie ironic că ”unii germani au făcut acum progrese atât de minunate încât consideră cuvântul «rasă» insuportabil (...). Cel puțin nu își trimit copilul la școală cu mulți arabi și turci, ci într-un loc în care găsesc aceeași etnicitate ca a lor. Și asta exact ceea ce trebuie să se schimbe”.