Premierul israelian  Benjamin Netanyahu, a promis să anexeze o parte strategică din Cisiordania ocupată dacă va câștiga alegerile legislative din 17 septembrie, anunță Jerusalem Post.

„Astăzi, îmi anunț intenția de a aplica, într-un viitor guvern, suveranitatea Israelului asupra Văii Iordanului și a părții de nord a Mării Moarte”, a declarat Netanyahu în cadrul unei conferințe de presă de la Ramat Gan, din apropiere de Tel Aviv.

Valea Iordanului reprezintă circa 30% din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967. Valea Iordanului se întinde între Marea Moartă, în sud, și orașul israelian Beit Shean în nord, având o suprafață de 2.400 km2.

Anunțul lui Netanyahu intervine cu o săptămână înainte de alegerile legislative israeliene, care se anunță aprig disputate.

Netanyahu, care face o campanie de dreapta și care îi curtează pe coloniștii evrei favorabili anexării Cisiordaniei, este în prezent umăr la umăr cu cel mai apropiat rival, fostul șef al armatei Benny Gantz, în fruntea partidului centrist „Albastru-alb”.

SUA, care au sprijinit necondiționat Israelul după venirea lui Donald Trump la Casa Albă la începutul lui 2017, ar urma la rândul lor să prezinte planul lor detaliat de pace pentru Orientul Mijlociu după alegerile israeliene.

Acest plan va fi „o oportunitate istorică și unică de a aplica suveranitatea noastră asupra coloniilor din Iudeea și Samaria și în alte locuri-cheie pentru securitatea noastră, patrimoniul și viitorul nostru”, a adăugat Netanyahu, în fața drapelelor israeliene.

Cu câteva zile înainte de alegerile legislative din aprilie, Netanyahu a promis deja anexarea coloniilor evreiești din „Iudeea și Samaria”, numele biblic al Cisiordaniei ocupate.

Chiar dacă colonizarea de către Israel a Cisiordaniei și a Ierusalimului de Est a continuat sub toate guvernele israeliene din 1967, ea s-a accelerat în ultimii ani sub impulsul lui Netanyahu și a aliatului său de la Washington, Donald Trump.

În prezent, peste 600.000 de israelieni au o coexistență adesea conflictuală cu trei milioane de palestinieni în Cisiordania și Ierusalimul de Est, notează AFP.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews