Premierul israelian Benjamin Netanyahu a condamnat drept ”nebunesc” comportamentul UE vizavi de Israel, într-o discuție cu liderii grupului de la Vișegrad.

Netanyahu a criticat drastic Uniunea Europeană într-o serie de remarci făcute lângă un microfon rămas deschis și care au fost auzite de ziariști, relatează miercuri presa israeliană.  

„Uniunea Europeană este singura organizație care își stabilește relațiile cu Israelul ... pe condiții politice. Singura! Nimeni nu procedează așa”, a spus Netanyahu, potrivit publicațiilor Haaretz, Jerusalem Post și Ynet.   

„E o nebunie. E chiar o nebunie”, este citat premierul israelian ca afirmând în timpul vizitei sale la Budapesta, la o întâlnire cu ușile închise cu omologii săi ungar, polonez, ceh și slovac.  El s-a referit la proiecte tehnologice comune UE-Israel pe care Bruxellesul le condiționează de reluarea de către Israel a tratativelor de pace cu palestinienii, a explicat Ynet. 

Netanyahu a făcut apel cu acest prilej la puterile regionale să determine UE să pună capăt subminării Israelului.    „Nu are nicio logică. Subminând Israelul, UE își subminează securitatea”, ar mai fi spus Netanyahu, conform surselor citate.   
 
”Cred că Europa trebuie sa decida daca vrea sa traiasca si sa infloreasca sau daca vrea sa tremure si sa dispara. Nu sunt foarte corect din punct de vedere politic. Stiu ca asta este un soc pentru unii dintre voi. Este o gluma. Dar adevarul este adevar. Este vorba despre viitorul economic si securitatea Europei. Aceste ingrijorari presupun o politica diferita fata de Israel”, a completat Netanyahu.

Gazda reuniunii, premierul ungar Viktor Orban, tot mai vehement criticat de Bruxelles, este auzit remarcând în acest context că „UE instituie condiții și celor care se află deja în interiorul Uniunii, nu doar țărilor din exterior”.