ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul israelian a salutat ridicarea steagului Guatemalei asupra misiunii diplomatice din Ierusalim, un gest controversat care a avut loc marți, înainte de inaugurarea oficială a ambasadei, programată pentru mijlocul lunii mai.

Noua ambasadă a Guatemalei din Ierusalim a ridicat marți steagul național asupra clădirii, care oficial își va deschide porțile abia la 16 mai, la doar două zile după ce SUA intenționează să își mute ambasada din Tel Aviv.

„Am fost mișcat să văd steagul Guatemalei fluturând în Ierusalim, înainte de deschiderea Ambasadei Guatemalei la sfârșitul acestei luni. Dragi prieteni, bine ați revenit în capitala noastră veșnică!”, a fost mesjul lui Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, scrie RT.

Președintele Guatemalei, Jimmy Morales, a anunțat pentru prima dată decizia țării de a-și reloca ambasada de la Tel Aviv în Ierusalim în decembrie, la puțin timp după recunoașterea de către președintele Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a  statului Israel. În martie, Morales a confirmat încă o dată că ambasada Guatemalei la Ierusalim se va deschide imediat după ce Statele Unite vor face mutarea anunțată.

Guatemala a fost unul dintre cele nouă state care au sprijinit decizia SUA de relocare a Ambasadei în timpul votului Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (UNGA) din decembrie, în care organismul internațional o rezoluție fără caracter obligatoriu, condamnând declarația lui Donald Trump.

Din decembrie și până acum,  guvernul de la Tel Aviv a cerut și altor țări să urmeze exemplul Washington-ului pentru a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului. Pe lângă SUA și Guatemala, România și-a anunțat și ea, luna trecută, intenția de a-și muta ambasada.