Premierul Benjamin Netanyahu susține că miliardarul George Soros finanțează eforturile de a se opune planului țării de a deporta mii de migranți africani, o acuzație pe care Soros o dezminte.

Netanyahu a afirmat că Soros, cunoscut pentru contribuțiile politice la cauzele „progresiste”, pompează bani buni într- o campanie de subminare a planului Israelului de a deporta mii de migranți africani. „George Soros finanțează și protestele. Obama a deportat milioane de asemenea persoane, iar ei nu au spus nimic”, a spus premierul, citat de Haaretz.

Guvernul israelian a notificat la finele lunii trecute imigranții de origine africană că, în cazul în care nu vor părăsi țara în următoarele 90 de zile, vor fi aruncați după gratii. În cazul în care decid să plece, ei vor primi un ajutor financiar de până la 3.500 de dolari. În schimb, dacă refuză, din luna aprilie riscă să ajungă în închisoare, potrivit BBC News.

Benjamin Netanyahu consideră că un aflux de refugiați africani neverificat ar putea amenința identitatea evreiască.

Potrivit Agenției pentru Refugiați a Organizației Națiunilor Unite, acest plan al Guvernului violează legea națională și internațională. Pe de altă parte, autoritățile susțin că expulzarea lor va fi „umană și voluntară”. Scutiți de la acest ordin executiv sunt copiii, bătrânii și victimele sclaviei și traficului de ființe umane.

Anul trecut, și premierul ungar Viktor Orban a declanșat o amplă campanie de afișaj stradal care l-a țintit pe Soros, acuzat că prin puterea, bogăția, influența și rețeaua sa de ONG-uri dorește să inunde Uniunea Europeană și Ungaria cu imigranți.

Atunci, ministrul de externe al Israelului afirma despre campania din Ungaria că ar fi percepută drept ”anti-Semitism”.