ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Este acuzat că a dirijat 25 de ani cel mai puternic cartel al drogurilor din lume: mexicanul Joaquin "El Chapo” Guzman, extrădat în Statele Unite în 2017, după ce a evadat de două ori în Mexic, va fi de luni judecat la New York.
 
Securitatea sa a fost întărită. Este considerat de Departamentul american Antidrog drept cel mai mare traficant de droguri din istorie după columbianul Pablo Escobar, decedat în 1993.  Dacă "El Chapo” va fi condamnat, el riscă închisoare pe viață, transmite Radio France.

"El Chapo” are 61 de ani și este acuzat că a condus între 1989 și 2014 Cartelul de Sinaloa, care a expediat către Statele Unite mai bine de 154 de tone de cocaină precum și enorme cantități de heroină, marijuana și alte droguri. Valoarea estimată – 14 miliarde de dolari.

Juriul va fi selectat luni, cu ușile închise, o măsură specială ce se aplică doar criminalilor periculoși. Numele juraților va rămâne secret.
 
"El Chapo” va fi escortat de agenți speciali zilnic la tribunal.

După apropae 4 luni de audieri, va trebui să se decidă dacă dovezile sunt suficiente pentru a-l declara pe Joaquin Guzman vinovat de 11 capete de acuzare, printre care trafic și distribuție de droguri, posesie de arme, spălare de bani. El a pledat nevinovat.

Joaquin Guzman a fost inculpat pentru omor dar procurorii dau asigurări că pot oricând să demonstreze că a comandat cel puțin 37 de asasinate. Procurorii susțin că dețin numeroase probe care pot dovedi vinovăția sa pentru toate cele 11 capete de acuzare.