„Rusia nu este singura care se amestecă în alegerile din alte țări, scrie jurnalistul american Scott Shane, într-un articol publicat de New York Times, arătând că americanii nu s-au implicat, așa cum deja este arhicunoscut numai în politica unor state din America de Sud, ci și pe alt continent, în Europa. Comentariul din NYT vine pe fondul acuzațiilor aduse Moscovei, de implicare în alegerile prezidențiale din SUA, și în urma acuzațiilor conform cărora echipa de campanie a lui Donald Trump ar fi colaborat cu rușii pentru a câștiga scrutinul.

„Americanii au făcut-o și ei”, scrie Scott Shane, evocând exemplul Serbia și răsturnarea de la putere a fostului președinte Slobodan Miloșevici.

„Milioane de broșuri, afișe și autocolante au fost tipărite pentru a dărâma de la putere un președinte în Serbia”. „Brațul lung al lui Vladimir Putin? Nu, doar un mic eșantion de istorie a intervenției Statelor Unite ale Americii în alegerile din alte țări”, subliniază autorul articolului.  La asta s-au adăugat „pungile pline cu bani livrate într-un hotel din Roma pentru favorizarea anumitor candidați la alegerile din Italia” și „informații scandaloase, care au ajuns în ziarele străine pentru a schimba rezultatele alegerilor din Nicaragua”.

Potrivit articolului din NYT, pentru alegerile din 2000, din Serbia, Statele Unite au finanțat cu succes efortul de „înfrângere a liderului naționalist Slobodan Miloșevici”, americanii aruncând în joc „consultanți politici și milioane de autocolante cu simbolul pumnului și cu sloganul „Este terminat!”, aparținând opoziției, materiale electorale tipărite pe 80 de tone de hârtie, livrată de un contractor din Washington”.

Lista statelor în care SUA au intervenit în procesul electoral nu se oprește la Serbia, incluzând și țări ca Italia, Irak, Afganistan, Nicaragua și Rusia.

„Vince Houghton, atașat militar în Balcani la acea vreme și care a lucrat îndeaproape cu agențiile de informații, a afirmat că a văzut eforturile SUA de implicare în procesul electoral: „Am spus foarte clar că nu avem intenția de a-l lăsa pe Miloșevici să rămână la putere”, spunea Houghton, în prezent istoric la Muzeul Internațional al Spionajului”, scrie Shane.

În articol se amintește faptul că, marți seară „șefii serviciilor de informații americane au avertizat Comitetul de Informații al Senatului că Rusia pare să se pregătească să repete la alegerile din 2018 aceeași strategie pe care a dezlănțuit-o în 2016: atacuri informatice, scurgeri de informații, manipulare pe social media și chiar mai mult”.

Și, în timp ce majoritatea americanilor este „șocată în mod evident de ceea ce consideră ca fiind un atac fără precedent asupra sistemului nostru politic, veteranii serviciilor de informații și cercetătorii care au studiat operațiunile sub acoperire au o viziune cu totul diferită și revelatoare”, notează Shane.

„Dacă întrebați un ofițer de informații dacă rușii au încălcat regulile sau au făcut ceva neobișnuit, răspunsul lui va fi „nu, deloc”, afirmă , Steven L. Hall, fost ofițer CIA, adăugând că țara sa a avut și ea „operațiuni de influențare a alegerilor”.„ Sper că vom continua să o facem”, spune Hall.
La toate astea, Shane nu poate să nu amintească și recenta declarație a fostului director al CIA, James Woolsey, care a spus că, „probabil”, SUA se amestecă în alegerile din întreaga lume -  „dar numai pentru o cauză foarte bună și în interesul democrației”.

"Oh, probabil, dar a fost pentru binele sistemului pentru a evita preluarea comuniștilor", a spus Woolsey când a fost întrebat dacă SUA intervine în alegerile altor țări.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews