ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania Facebook a semnat contracte cu zeci de producători de telefoane mobile prin care le-a oferit acces la datele utilizatorilor, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times, dar rețeaua de socializare online susține că nu au fost oferite ilegal informații private, informează Mediafax.

„Pentru atingerea obiectivului de a deveni rețeaua de socializare online dominantă la nivel mondial, Facebook a semnat acorduri prin care le-a permis producătorilor de telefoane mobile și de alte dispozitive acces la un volum mare de date personale ale utilizatorilor. Facebook a semnat, în ultimul deceniu, parteneriate pentru schimburi de date personale cu cel puțin 60 de producători de dispozitive smartphone - printre care se numără Apple, Amazon, BlackBerry, Microsoft și Samsung -, înainte ca aplicațiile Facebook să devină accesibile sistematic pe telefoane inteligente, au declarat oficiali din cadrul companiei. Acordurile au permis companiei Facebook să își extindă activitățile, iar producătorii de telefoane inteligente le-au putut oferi clienților funcții populare pe rețeaua de socializare online, precum mesageria, butonul de «aprecieri» (like) și acces la adrese de email", informează cotidianul The New York Times.

„Însă aceste parteneriate (...) generează preocupări privind protecția datelor private și privind conformarea cu decretul din 2011 despre datele personale emis de Comisia Federală pentru Comerț din SUA. Facebook le-a permis companiilor acces și la datele «listelor de prieteni» fără a obține acordul explicit (...)”, precizează NYT.

Cele mai multe parteneriate rămân în vigoare, deși Facebook a început diminuarea angajamentelor în aprilie. Compania de socializare online a intrat în atenția autorităților de reglementare după scandalul accesării datelor private de către firma de consultanță electorală Cambridge Analytica.