ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Donald Trump a vorbit de mai multe ori în 2018, în discuții private, despre retragerea Statelor Unite din NATO, alianța militară care leagă SUA de Europa de peste 70 de ani, scrie ziarul New York Times, citând înalți oficiali ai administrației americane.

Faptul că Trump nu este foarte încântat de modul în care Alianța gestionează  noile provocări geostrategice  a reieșit încă din timpul campaniei electorale, când actualul președinte spunea că dorește să redefinească rolul NATO și deschiderea alianței către Rusia.

Liderul de la Casa Albă le-ar fi spus în mai multe rânduri anul trecut unor înalți responsabili americani că nu vede interesul NATO și că Statele Unite trebuie să se retragă din această alianță, susține ziarul american.

Acești responsabili și foști responsabili ai administrației, neidentificați, au declarat pentru NYT că s-au temut ca președintele american să nu reia această amenințare cu prilejul agitatului summit NATO din iulie 2018, când i-a acuzat pe aliați că nu participă suficient la cheltuielile alianței militare create în plin Război Rece pentru a asigura securitatea Europei de Vest în fața Uniunii Sovietice.

Anturajul lui Donald Trump a reușit în cele din urmă să salveze situația, dar la Bruxelles au circulat zvonuri cu privire la amenințarea președintelui american de a părăsi Alianța Nord-Atlantică.

Întrebat despre aceste dezvăluiri, un purtător de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, a dat asigurări că Statele Unite rămân "100% angajate față de NATO".

„În cursul summitului NATO, președintele american a declarat că 'angajamentul Statelor Unite față de NATO este foarte puternic' și că aliații 'au făcut progrese enorme'", a adăugat Eric Pahon.

„Aceasta nu s-a schimbat", a adăugat el. NATO „rămâne piatra de temelie a securității transatlantice", a mai spus purtătorul de cuvânt.

La Bruxelles, un responsabil al NATO a reamintit și el afirmațiile făcute de Donald Trump cu prilejul summitului din iulie. "Statele Unite sunt ferm angajate față de NATO și securitatea transatlantică", a declarat pentru AFP acest responsabil sub acoperirea anonimatului.

„Statele Unite și-au sporit semnificativ participarea la apărarea Europei, inclusiv prin creșterea numărului trupelor lor", a adăugat el.

Este foarte probabil ca Congresul să se opună unei decizii a executivului dacă Donald Trump hotărăște retragerea Statelor Unite din NATO.

SUA sunt singura țară care a invocat până în prezent Articolul 5 al NATO, principiul apărării colective a alianței, după atentatele de la 11 septembrie 2001.