ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Experții americani au început să studieze noua mutație a COVID-19 înregistrată mai ales în Regatul Unit, dar nu sunt convinși deocamdată că este mai contagioasă decât celelalte, a indicat luni în înalt responsabil american, potrivit Agerpres.

"Nu există nicio dovadă tangibilă că acest coronavirus este într-adevăr mai contagios, dar sunt dovezi clare că este mai răspândit în rândul populației", a declarat consilierul principal al programului guvernamental de vaccinare din SUA, Moncef Slaoui, în cursul unei conferințe de presă.

Mai multe țări și-au închis frontierele cu Regatul Unit, însă Moncef Slaoui a apreciat că este posibil ca mutația să se fi răspândit de mult timp în țară, iar oamenii de știință nu au căutat-o până în prezent, astfel că au creat impresia că este o explozie a numărului de cazuri atunci când au făcut-o.

"Nu știm încă", a adăugat Moncef Slaoui. Această nouă tulpină a coronavirusului din Regatul Unit a provocat îngrijorare, zeci de capitale anulând legăturile aeriene cu această țară.

Pentru acest expert în vaccinuri, fost înalt responsabil în industria farmaceutică, "ceea ce este clar este că nu este mai patogen", nu provoacă o formă mai gravă a bolii.

Institutele naționale de sănătate din SUA (NIH) sunt pe punctul de a studia această nouă tulpină în laborator pentru a stabili dacă anticorpii eficienți contra celei mai comune mutații a SARS-CoV-2 rămân eficienți împotriva ei, "ceea ce va fi foarte probabil concluzia lor", a subliniat el.

Testele, care vor fi efectuate cu anticorpi prelevați de la bolnavi vindecați de COVID-19, anticorpi provocați de vaccinuri și anticorpi sintetici, vor dura mai multe săptămâni.

Expertul american a explicat că anticorpii produși de vaccinuri ar putea rămâne eficienți, deoarece sunt concepuți pentru a se fixa pe mai multe zone ale unei "spicule" a coronavirusului, acel vârf recunoscut care se află pe suprafața sa și îi permite să se atașeze de celulele umane pentru a le penetra.

Probabilitatea ca o simplă mutație a virusului să afecteze toate aceste zone este "foarte slabă", a ținut el să adauge. "Nu este imposibil însă de exclus ca, într-o zi, undeva, un virus să reușească să scape răspunsului protector provocat de vaccin și din acest motiv trebuie să rămânem vigilenți", a mai spus expertul american.

Pe de altă parte, Moncef Slaoui a anunțat că NIH vor efectua teste clinice pe indivizii foarte alergici pentru a vedea cum răspund la vaccinurile Pfizer și Moderna.