ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Planul guvernului britanic de ieșire din Uniunea Europeană este "catastrofal din punct de vedere economic", iar Scoția trebuie să aibă opțiunea de a vota pentru independență dacă opiniile sale cu privire la Brexit sunt respinse, a declarat marți șefa guvernului scoțian, Nicola Sturgeon, transmite Reuters.

Primul ministru scoțian a făcut aceste remarci după ce premierul britanic Theresa May a declarat într-un așteptat discurs că Marea Britanie va părăsi piața unică și va impune limite imigrației.

Sturgeon a subliniat că scoțienii, care au votat cu o majoritate clară împotriva ieșirii din Uniunea Europeană la referendumul din iunie anul trecut, vor fi probabil și mai favorabili independenței. Ea a precizat că a prezentat guvernului britanic o serie de propuneri cu privire la poziția Scoției, inclusiv cu opțiunea menținerii de către aceasta a legăturilor cu piața unică europeană din interiorul Marii Britanii. Mulți consideră că așa ceva ar fi greu de pus în practică, însă guvernul scoțian susține că, în condițiile în care Brexit-ul este un fapt fără precedent, este nevoie de o abordare creativă.

Nicola Sturgeon a insistat că dorește dovezi că guvernul de la Londra ia în seamă vocea Scoției. "Guvernul britanic nu poate fi lăsat să ne scoată din UE și de pe piața unică, fără a ține cont de impactul asupra economiei noastre, a locurilor noastre de muncă, nivelului de trai și reputației noastre de țară deschisă, tolerantă, fără ca Scoția să poată alege între aceasta și un alt fel de viitor", a declarat șefa guvernului scoțian.

În ce o privește, Ruth Davidson, lidera din Scoția a Partidului Conservator, din care face parte și Theresa May, a apreciat că Sturgeon ar trebui să revizuiască tonul amenințărilor cu independența. "Partidul național scoțian (al Nicolei Sturgeon) ar trebui să aibă eleganța de a accepta faptul că multe dintre propriile sale solicitări — inclusiv protecția drepturilor muncitorilor, protecția drepturilor cetățenilor UE în Marea Britanie și cooperarea transfrontalieră pentru combaterea crimei organizate — au fost recunoscute de guvernul britanic", a notat Davidson.

Reprezentanți ai guvernului scoțian urmează să se întâlnească joi la Londra cu omologi britanici în cadrul negocierilor cu privire la Brexit.