ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 ACTUALIZARE 22.03/ 8:26 După două zile de audieri, fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost inculpat miercuri,  fiind acuzat de „corupție pasivă, finanțare ilegală a campaniei electorale și ascunderea unor fonduri publice din Libia”, din partea fostului dictator Muammar Gaddafi, ucis în octombrie 2011, scrie Le Figaro.

După audierile de la poliție, Sarkozy s-a întors acasă, dar a fost plasat sub supraveghere printr-un ordin al instanței. Fostul președinte al Franței a fost reținut marți la un sediu al poliției judiciare din Nanterre, o suburbie a Parisului, iar miercuri a fost interogat din nou.
 El are la dispoziție șase luni pentru a contesta acuzațiile, apoi judecătorii vor trebui să ia o nouă decizie privind inițierea procesului.
 
Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței, a fost reținut de poliția franceză în ancheta privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile din 2007. 
 
Știrea inițială

Potrivit ziarului Le Monde,  Sarkozy se află în arestul poliției din Nanterre, unde ar putea petrece următoarele două zile. El este acuzat că a primit bani de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi, pentru a-și finanța campania electorală pentru prezidențiale și în urma căreia Sarkozy a devenit președintele Franței.

Nicolas Sarkozy a mai fost arestat preventiv în 2014, într-un dosar privind presupuse fapte de trafic de influență, o măsură dispusă pentru prima dată împotriva unui fost șef de stat în Republica a V-a.
Cazul campaniei finanțate din Libia a luat amploare în 2011, când fiul fostului dictator libian Muammar Gaddafi, Saif al-Gaddafi, într-un interviu pentru postul de televiziune Euronews, îi cerea lui Nicolas Sarkozy să dea înapoi banii poporului libian.

Nu a fost singurul.  Le Monde amintește  că în jurnalele fostului ministru al petrolului libian, Choukri Ghanem, mort în 2012, în circumstanțe încă neelucidate, recuperate de justiția franceză, se menționează, de asemenea, existența unor plăți către Nicolas Sarkozy. Bechir Saleh, fostul mare finanțator al lui Gaddafi și unul dintre cei care avea legături strânse cu Franța, rănit recent de focuri de armă în timpul unui atac la Johannesburg, afirma pentru ziarul francez: „Gaddafi a spus că l-a finanțat pe Sarkozy. Sarkozy a spus că nu a primit bani. Eu îl cred mai mult pe Gaddafi decât pe Sarkozy”.

În 2014, odată cu punerea sub acuzare și arestarea lui Nicolas Sarkozy în acest dosar a fost readusă în prim-plan teoria conform căreia decizia Franței de a bombarda Libia, la 19 martie 2011, fără acordul NATO, sub pretextul sprijinirii rebelilor care luptau pentru alungarea de la putere a colonelului Gaddafi, ascundea, de fapt, interesele directe ale Parisului în eliminarea liderului de la Tripoli.  Ziarul Daily Mail a scris că un agent din cadrul serviciilor secrete franceze era suspectat că l-a executat pe Gaddafi, la ordinul direct al lui Sarkozy, tocmai pentru ca nimeni să nu sufle un cuvânt despre cele 50 de milioane cu care liderul libian a contribuit la campania electorală a fostului președinte francez.