ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nigel Farage, europarlamentarul britanic pro-Brexit, a avut o ieșire nervoasă după ce colegii săi din alte țări au atras atenția că Marea Britanie trebuie să-și plătească toate contribuțiile către Bruxelles, înainte de a părăsi blocul comunitar.

„Marea Britanie trebuie să-și achite toate datoriile financiare așa cum se întâmplă în toate familiile. Când cineva pleacă de acasă și se mută în altă parte trebuie să plătească facturile pentru lumină, pentru gaze, pentru energie. Regula asta se aplică tuturor”, a spus europarlamentarul italian Gianni Pittela.

Declarația nu a fost pe placul euroscepticului Nigel Farage, care a acuzat că suma de 52 de miliarde de lire sterline este „scoasă din burtă”.

„Ați început prin a ne spune că trebuie să plătim o factură de 52 de miliarde de lire sterline, o sumă evident scoasă din burtă și care arată mai degrabă a răscumpărare. Ce ar fi trebuit să recunoașteți este că noi am contribuit cu 200 de miliarde de lire la acest proiect. De fapt, voi ar trebui să ne faceți o ofertă de nerefuzat”, a spus europarlamentarul britanic.

Acesta a comparat Uniunea Europeană cu mafia, pentru ca ulterior să-și retragă termenul, dar numai pentru a-l înlocui cu cel de „gangsteri", relatează DPA.

„Vă comportați ca o mafie. Credeți că vă suntem ostatici. Nu suntem, suntem liberi să plecăm", a continuat el, atrăgând proteste sonore din parte altor membri ai Parlamentului.

Ulterior, Farage a recunoscut că există unele „sensibilități naționale" legate de cuvântul „mafie" și l-a înlocuit cu „gangsteri".

Farage și-a repetat mesajul și pe Twitter. „UE se comportă ca niște gangsteri", a transmis el pe rețeaua socială, alături de un clip video în care poate fi văzut în Parlamentul de la Strasbourg.

De asemenea, dacă Londra vrea acces la piața unică trebuie să accepte libera circulație, adică angajarea muncitorilor din statele ale UE. Mai mult, spun europarlamentarii un acord comercial cu Uniunea Europeană poate fi negociat doar după ieșire britanicilor din blocul comunitar.