ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Americanii au trimis în Europa un avion special pentru detectarea unui eventual test nuclear, după ce, în țări central, nord și vest-europene a fost detectat în ultimele săptămâni un nivel ridicat de particule radioactive, existând speculații privind vreun test atomic rus.

Forțele Aeriene americane au trimis in urmă cu câteva zile, la baza militară britanică Mildenhall, un avion de tip WC-135C cu numărul de înmatriculare 62-3582 și indicativul "Cobra 55", anunță site-urile de profil CivMilAir și TheAviationist.com. 

Avionul militar american are rolul depistării unui presupus test nuclear sau a altei surse radioactive, în contextul în care începând din a doua săptămână a lunii ianuarie în Europa Centrală și de Nord-Vest s-au depistat niveluri ridicate de particule radioactive.

Concentrații ridicate de particule radioactive s-au înregistrat în Finlanda, Norvegia, Polonia, Germania, Franța și Spania, afirmă surse citate de FranceInfo, The Sun și BFMTV.com, unele surse speculând că armata rusă ar fi efectuat în secret vreun test nuclear în regiunea Arctica.

Institutul francez pentru Radioprotecție și Siguranță Nucleară (IRSN) a confirmat, în urmă cu câteva zile, depistarea în atmosferă a unor izotopi radioactivi. „Iod de tip 131, un radionucleid artificial, a fost detectat, în ianuarie 2017, în aer și la nivelul solului în Europa. Prima semnalare a fost făcută după prelevarea de mostre în a doua săptămână a lunii ianuarie în extremitatea nordică a Norvegiei. Iod 131 a fost depistat și în Finlanda, Polonia, Cehia, Germania, Franța și Spania până la sfârșitul lunii ianuatie", a transmis IRSN într-un comunicat postat pe site-ul propriu.
 
Potrivit unor experți citați de postul francez BFMTV.com, particulele radioactive ar fi putut fi aduse de vânt din estul Europei, răspândindu-se în Norvegia, Finlanda, Polonia, Cehia, Germania, Franța, Italie și Spania, scrie Mediafax.

Mișcarea particulelor sugerează că sursa este undeva în estul Europei, a tranmis Autoritatea pentru Depistarea Radiațiilor din Norvegia (NRPA). "Condițiile meteo erau dificile în perioada efectuării măsurătorilor, astfel că este greu de stabilit o anumită locație-sursă", a explicat Astrid Liland, șeful Secției pentru Situații de Urgență de la NRPA.

Un incident similar, și în 2011

Pornind de la izotopul special, experții spun că e mai mult decât probabil ca vârful de radiații să fie rezultatul unei scurgeri din industria farmaceutică, având în vedere că Iodina 131 este larg utilizată în tratarea anumitor tipuri de cancer. 

"Din moment ce doar Iodina-131 a fost detectată și nici o altă substanță radioactivă, credem că emisia își are originea într-o companie famaceutică producătoare de medicamente radioactive", a mai precizat un oficial norvegian.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews