ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O nouă noapte dificilă în Statele Unite, unde a fost declarată stare de urgență în cel puțin 40 de orașe și a intervenit Garda Națională. Până în prezent, 1400 de persoane au fost arestate in urma revoltelor, 13 polițiști au fost răniți și 3 persoane au fost ucise.
 
Confruntările violente dintre protestatari și forțele de ordine continuă pentru a șasea zi în Statele Unite, după moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare în vârstă de 46 de ani ucis de un ofițer de poliție din orașul american. Președintele Donald Trump a anunțat duminică după-amiază că administrația sa va înscrie mișcarea de extremă stângă „Antifa" (antifascist) pe lista americană a organizațiilor teroriste, notează AFP. 
 
Gruparea anti-fascistă anarhistă implicată de ani de zile în toate protestele violente de stradă șid espre care oficialii federali afirmă că se află în spatele ciocnirilor, jafurilor și vandalismelor care răvășesc orașele americane de câteva zile, „va fi declarată organizație teroristă, a precozat liderul de la Casa Albă, fără a oferi detalii suplimentare.

Anunțul vine după ce mai mulți responsabili din administrația Trump au afirmat că Antifa se află la originea haosului care a urmat morții lui George Floyd, un cetățean de culoare, arestat de poliția din Minneapolis și imobilizat la pământ minute în șir, cu genunchiul pe gât.
 
În paralel, CNN informează că președintele Trump a fost dus într-un buncăr în noaptea de vineri spre sâmbătă pentru că Serviciul de Protecție s-a temut pentru siguranța lui.
 
Alături de șeful statului în buncăr au ajuns și soția lui, Melania Trump dar și fiul lor cel mic. Potrivit CNN, președintele și familia lui au stat în adăpost mai puțin de o oră, atât timp cât în fața Casei Albe au stat protestatarii violenți. 

Este o măsură de securitate ce se aplică automat de îndată ce nivelul de alertă în clădirea administrației americane este ridicat. Mai mult decât atât, Casa Albă și-a informat angajații care vin la muncă să își ascundă ecusoane până ajung la controlul de securitate, de teamă că ar putea fi linșați de protestatari. În timpul protestelor, Biserica episcopală St. John, de lângă Casa Albă, a fost incendiată de manifestanți.
În SUA, 40 de orașe sunt deja sub stare de asediu iar protestele s-au extins în 16 state. Manifestațile au ajuns și peste ocean, la Londra sute de oameni au protestat în fața Ambasadei SUA. Proteste similare au avut loc în Germania și Danemarca. 
 
În plus, începând de duminică dimineață, aproximativ 5.000 de membri ai Gărzii Naționale au fost mobilizați în 15 state și Washington DC, cu alți 2.000 pregătiți să intervină dacă va fi nevoie.
 
Protestatarii spun că vor ca toți cei patru ofițeri de poliție implicați în moartea lui Floyd să fie condamnați. Polițistul care i-a provocat moartea lui George Floyd după ce l-a asfixiat stând cu genunchiul pe gâtul acestuia preț de câteva minute, a fost acuzat de omor de gradul al treilea dar protestatarii și criticii cred că acuzația nu este suficient de aspră.

Statele Arizona, Texas și Virginia au decretat stare de urgență care permite agenților federali să poată restabili ordinea. În Chicago a fost închisă zona centrală a orașului și li se permite accesul doar angajaților magazinelor și ceilor care locuiesc în zonă.

Principalele autostrăzi din Minnesota sunt închise.