ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un număr mare de protestatari greci s-au adunat duminică la Atena pentru a protesta împotriva implementării cărților de identitate biometrice, avertizând că este un pas către o societate bazată pe supraveghere, relatează greekcitytimes.com

La mitingul, la care s-a estimat prezența a 2.500 de participanți, alte surse menționând 5000 de participanți, s-au strigat sloganuri precum „Nu sclaviei electronice” și „democrația se bazează pe referendumuri, fascismul pe decrete”.

Un protestatar, Dionysis Alexopoulos, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la potențiala utilizare greșită a datelor personale prin noile cărți de identitate. El a spus că ar putea fi folosite pentru a controla accesul la spitale sau în locuri publice pe baza statutului de vaccinare. Un alt participant, Sofia Kanelopoulou, a afirmat că o chestiune atât de importantă ar trebui să fie decisă prin referendum și nu printr-o acțiune guvernamentală nedemocratică.

Guvernul grec a anunțat recent că procesul de obținere a noilor cărți de identitate va începe pe 25 septembrie, invocând obligația pe care o are țara de a respecta reglementările europene care pretind îmbunătățirea securității documentelor de identitate.

Vechile cărțile de identitate nu vor mai fi valabile din 2026

Pe 25 septembrie va începe procesul de eliberare a noilor cărți de identitate, iar din august 2026, cele vechi nu vor mai fi valabile, a declarat ministrul Protecției Cetățenilor, Yiannis Economou.

Economou a spus pentru SKAI News că noile documente de identitate sunt o nouă realitate care va schimba viețile cetățenilor, iar ele sunt introduse pentru călătorii aeriene „mai sigure” și evitarea contrafacerii.

Procesul de eliberare a documentelor va fi unul similar cu eliberarea certificatelor de vaccinare, fiind elaborat un plan în colaborare cu Ministerul Politicii Digitale, conform căruia va funcționa o platformă unde cetățeanul va depune cererea prin intermediul gov.gr.

După ce va depune o cerere pe platformă, cetățeanul va primi o notificare și se va stabili o programare la secția de poliție pentru eliberarea noii cărți, al cărei cost se ridică la 10 euro.

Ministrul Protecției Cetățenilor a precizat că noile ID-uri vor conține informațiile personale necesare stocate pe cip.

Cipul va conține informații precum sexul, prenumele, numele de familie, înălțimea, caracteristicile biometrice și amprentele digitale.

Economou a mai spus că protestele pentru menținerea vechilor cărți de identitate sunt „inutile”, deoarece acestea nu vor mai fi valabile din august 2026, în baza reglementărilor europene.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews