ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
ACTUALIZARE 18:32 Doi palestinieni au fost uciși vineri de gloanțe trase de soldați israelieni, iar circa 250 au fost răniți în ciocnirile de la granița dintre Israel și Gaza, a anunțat Ministerul Sănătății din enclava palestiniană, informează AFP, citată de Agerpres. Un palestinian a fost ucis la est de orașul Gaza și altul la est de Khan Yunes, în sudul enclavei palestiniene, a precizat ministerul într-un comunicat.

Alți 250 de palestinieni au fost răniți de gloanțe sau de tiruri de gaze lacrimogene, a adăugat ministerul.
 
 Știrea inițială

Confruntări violente între protestatarii palestinieni și forțele israeliene au izbucnit vineri de-a lungul graniței dintre Fâșia Gaza și Israel, la o săptămână după ce tulburări similare s-au soldat cu 16 morți, informează BBC News.
 
    Armata israeliană a declarat că a tras la picioare, în timp ce protestatarii au incendiat zeci de  anvelope și au aruncat cu pietre în forțele de ordine.

Protestatarii vor ca palestinienilor să li se permită să se întoarcă pe pământurile care le-au aparținut și care acum sunt ale Israelului.
 
Pe de altă parte, Israelul acuză mișcarea Hamas, care controlează de ani de zile Gaza, că organizează aceste manifestații pentru a lansa atacuri.
 
Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a avertizat că toți cei care se apropie de gardul de la frontiera din Gaza își pun viața în pericol.
„Dacă există provocări, va exista o reacție la fel de dură ca și săptămâna trecută”,  a spus el.

16 protestatari palestinieni au fost împușcați mortal, iar sute au fost răniți în confruntări cu armata israeliană produse vinerea trecută la frontiera dintre Fâșia Gaza și Israel.

Zeci de mii de palestinieni au participat atunci la „Marșul întoarcerii”, organizat de mișcarea islamistă Hamas pentru încurajarea revenirii refugiaților palestinieni pe teritoriul israelian.

Armata israeliană a mobilizat zeci de lunetiști pentru aceste proteste violente, iar ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a avertizat că oricine se apropie de gardul dintre Israel și Fâșia Gaza se expune riscurilor.