ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană consideră propunerile Marii Britanii suficiente pentru negocierea unui nou acord Brexit, potrivit unor surse din UE citate de DPA, în urma unei întorsături neașteptate a situației cu ocazia întâlnirii de joi dintre premierul britanic, Boris Johnson, și omologul său irlandez, Leo Varadkar. 

De acum, vor fi declanșate negocieri pentru obținerea unui acord revizuit al divorțului, cu mai puțin de o săptămână înainte ca liderii U.E. să se întâlnească în cadrul unui summit la Bruxelles, la care speră să finalizeze o înțelegere privind Brexit-ul.

Mai devreme în cursul zilei de vineri, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că a primit „semnale promițătoare” de la Varadkar, în urma întâlnirii sale cu Johnson, adăugând că „până și cea mai mică șansă” a unui acord trebuie valorificată.

Obstacolul principal este granița dintre Republica Irlanda, membră a U.E., și Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit.

Premierul britanic, Boris Johnson, a respins actuala soluție „backstop”, față de care și-a înaintat propriile sugestii, care însă nu au reușit să-i convingă pe liderii U.E.

Johnson și-a luat angajamentul ca Regatul Unit să părăsească U.E. pe 31 octombrie, cu sau fără un acord care să reglementeze termenii despărțirii.