ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Norvegia, Irlanda și Spania sunt cele mai recente state care recunosc Palestina ca stat suveran și independent. 

„Astăzi, Irlanda, Norvegia și Spania anunță că recunoaștem statul Palestina", a declarat miercuri premierul irlandez Simon Harris, potrivit evz.ro. El a salutat o "zi istorică și importantă pentru Irlanda și pentru statul palestinian".

În replică, ministerul israelian de Externe a publicat un mesaj pe rețelele de socializare în care a avertizat Dublinul că „Recunoașterea unui stat palestinian riscă să vă transforme într-un pion în mâinile Iranului și ale Hamas”. 

Tot miercuri, 22 mai, prim-ministrul iberic, Pedro Sanchez, a anunțat în fața Parlamentului de la Madrid că Spania va recunoaște oficial independența statului Palestina pe 28 mai. 

Șeful executivului spaniol a reluat solicitările de încetare a focului în Gaza și totodată a avut un mesaj pentru omologul său israelian.

„Premierul Netanyahu încă închide ochii și bombardează spitale, școli, case. Încă se folosește de foame, frig și teroare pentru a pedepsi mai mult de un milion de băieți și fete nevinovați. Iar lucrurile au mers atât de departe, încât procurorii de la Curtea Penală Internațională au cerut săptămâna aceasta arestarea sa pentru crime de război", a reamintit premierul spaniol.

Netanyahu pierde sprijinul aliaților Occidentali

Prim-ministrul spaniol este de părere că Netanyahu nu are niciun plan de pace pentru Palestina, în schimb produce atât de multă durere și distrugere încât o soluție pașnică între cele două state este departe de a se concretiza.

„Suntem obligați să facem tot ce putem: să trimitem ajutor umanitar, așa cum facem; să ajutăm refugiații și persoanele strămutate, așa cum facem. Dar trebuie, de asemenea, să folosim toate resursele politice pe care le avem la dispoziție pentru a spune clar și răspicat că nu vom permite ca posibilitatea soluției celor două state să fie distrusă prin forță, deoarece este singura soluție justă și durabilă la acest conflict teribil. Și de aceea doresc să vă informez că, după ce am discutat decizia cu cele două partide care alcătuiesc acest guvern de coaliție progresistă - și în conformitate cu sentimentele majorității poporului spaniol -, cabinetul spaniol va aproba marți, 28 mai, recunoașterea statului palestinian", a anunțat Pedro Sanchez.

Recunoașterea statului Palestina ca țară suverană, o amenințare pentru Netanyahu

În replică, Israel a rechemat ambasadorii din Irlanda și Norvegia pentru consultări. Orice plan de recunoaștere a statului Palestina ca țară suverană și independentă este considerată de cabinetul Netanyahu o victorie pentru Hamas.