ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile sanitare norvegiene au anunțat luni suspendarea aplicației locale de monitorizare a răspândirii COVID-19 după un avertisment al Agenției Naționale pentru protecția datelor, Datatilsyn, care consideră că instrumentul este prea intruziv în situația epidemiologică actuală, notează AFP. Lansată în aprilie în această țară nordică, aplicația Smittestopp, realizată local, este utilizată pentru a colecta date care ar putea ajuta autoritățile să analizeze răspândirea noului coronavirus și să informeze utilizatorii cu privire la o posibilă expunere la un purtător de COVID-19.

„Nu suntem de acord cu evaluarea Datatilsyn, dar suntem obligați să ștergem toate datele și să ne oprim munca în urma avertismentului', a declarat într-un comunicat directoarea Institutului norvegian pentru sănătate publică, Camilla Stoltenberg.
 
Într-o scrisoare dată publicității vineri, Datatilsyn a emis un preaviz de „interdicție temporară”, privând institutul amintit de posibilitatea de a prelucra datele personale colectate cu ajutorul aplicației Smittestopp. „În contextul situației actuale, având în vedere răspândirea limitată a epidemiei, rata scăzută de utilizare a Smittestopp și carențele în atingerea obiectivelor de urmărire și evaluare a măsurilor sanitare, nu mai considerăm Smittestopp o intruziune justificată în protecția datelor personale”, a explicat organizația.


Aplicația a debutat lent, cu doar 600.000 de utilizatori activi într-o țară de circa 5,4 milioane de locuitori, iar funcția de informare a utilizatorilor cu privire la expunerea la virus, testată în trei municipalități, se lovește de numărul foarte scăzut de cazuri noi.
 
Aplicația Smittestopp, descărcabilă pe bază de voluntariat, recurge, spre nemulțumirea unora dintre apărătorii vieții private, la o stocare centralizată a datelor și se bazează atât pe tehnologia Bluetooth, cât și pe geolocalizare, informează Agerpres.