ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Norvegia mai face un pas în angajamentul său pentru un mediu mai curat. Recenta decizie a Parlametului norvegian are un impact important asupra fenomenului despăduririlor la nivel global.
 
Decizia Parlamentului vine în urma angajamentului asumat de Norvegia, alături de Germania și de Marea Britanie, la Summitul ONU privind schimbările climatice din 2014, de a găsit noi modalități prin care să se producă unele produse esențiale, cum sunt uleiul de palmier, soia, carnea de vacă sau cheresteaua, astfel încât acestea să aibă un impact cât mai mic asupra ecosistemelor.

În prezent, producția de ulei de palmier, soia, carne de vacă, lemn sau hârtie este responsabilă pentru aproape jumătate din totalul tăierilor de arbori din pădurile tropicale, conform ONU. Impactul asupra mediului este amplificat și de practica incendii locurilor respective după despăduriri, în urma cărora se degajă în atmosferă o mare cantitate de bioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice.

Nu este prima dată când Norvegia își demonstrează angajamentul pentru un mediu mai curat luptând împotriva tăierilor de copaci. Guvernul Norvegiei a plătit Guyanei 250 de milione de dolari, între 2011 și  2015, pentru a stopa tăierile și proteja pădurile, dună ce în 2008, a dat Braziliei 1 miliard de dolari pentru a lupta împotriva despăduririi pădurii tropicale din zona Amazonului, contribuind astfel la reducerea cu 75% a despăduririlor în 10 ani.

Mai mult, în Parlamentul Norvegiei a fost propus un proiect de lege care vizează interzicerea vânzărilor de autovehicule alimentate cu combustibili fosili, din anul 2025.