ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele american Donald Trump a fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2019, au anunțat miercuri doi deputați norvegieni, argumentând prin reuniunea istorică de marți dintre liderul de la Casa Albă și liderul nord-coreean Kim Jong Un, potrivit Agerpres.

Cei doi deputați care l-au nominalizat pe președintele american sunt Per-Willy Amundsen și Christian Tybring-Gjedde, membri ai Partidului Progresului (FrP), populist și antiimigrație.
 
„Ceea ce se întâmplă este istoric. A fost lansat un proces care poate contribui la asigurarea păcii mondiale pentru o vreme„, a explicat Amundsen la postul norvegian de radio NRK. 

Un grup de membri ai Congresului american a anunțat, de asemenea, recent că l-a nominalizat pe președintele Trump pentru această distincție. 

Comitetul Nobel norvegian a informat anterior că a primit 329 de nominalizări pentru premiul pe 2018, al doilea cel mai ridicat număr de propuneri din istorie. Nominalizările trebuie trimise Comitetului Nobel până la 1 februarie. 

Comitetul le recomandă celor care fac nominalizări să nu-și dezvăluie propunerile, dar nu există reguli formale care să interzică acest lucru. 

Printre cei care au dreptul de a face nominalizări se află politicieni, persoane din mediul academic, foști laureați ai premiului, directori de institute de cercetări în domeniul păcii, actuali și foști membri ai Comitetului Nobel. 

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN).