ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 22.00 Cei doi români răniți în atentatul de la Nisa sunt soț și soție și sunt din județul Buzău, iar potrivit unor apropiați, citați de news.ro, starea lor este stabilă. Ministerul Afacerilor Externe nu a dat publicității numele celor doi tineri, în prezent stabiliți la Nisa, însă familiile fost deja anunțate în legătură cu situația lor.

Potrivit apropiaților, bărbatul ar fi suferit o fractură multiplă la picior, în timp ce femeia are un hematom la tâmplă, fiind sub efectul sedativelo

ACTUALIZARE 19.30 Fosta soție a lui Mohamed Lahouaiej Bouhlel, atacatorul din Nisa, a fost reținută vineri de anchetatorii francezi și dusă la audieri, potrivit unor surse din poliție. 

Bilanțul provizoriu a ajuns la 84 de morți și 202 răniți, peste 50 dintre aceștia se zbat între viață și moarte.

Potrivit unui comunicat al MAE, nu au fost identificați deocamdată cetățeni români printre persoanele decedate în atacul de la Nisa, dar operațiunile de identificare nu s-au terminat.

ACTUALIZARE 17:00 Atacatorul din Nisa, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, era tatăl a trei copii și divoțase în 2012. Vecinii îl descriu ca fiind un musulman „puțin practicant”, un individ mai degrabă șters, marcat de separarea de familie. Fosta lui soție îl reclamase la poliție pentru acte de violență conjugală.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel era „singuratic” și „tăcut”. Născut în Sousse (Tunisia), bărbatul venise în Franța la mijlocul anilor 2000, lucra ca șofer și era cunoscut poliției pentru acte de criminalitate și violență domestică.

Atacul de la Nisa a fost unul premeditat. Mohamed Lahouaiej Bouhlel închiriase camionul miercuri. Potrivit M6 Info, el a reușit să ajungă în zona Promenade des Anglais, care era închisă traficului auto din cauza pentru festivităților din 14 iulie, și a stat acolo timp de 9 ore, așteptând să se adune oamenii.

Când polițiștii i-au cerut să mute camionul, Mohamed Lahouaiej Bouhlel a refuzat, spunând că trebuie să „livreze gheața”. Forțelor de securitate nu li s-a părut suspect faptul că „înghețata” era transportată într-un camion de 19 tone, folosit de obicei la cărat mobila, așa că nu au făcut verificări suplimentare.

Acum poliția încearcă să afle, în baza listingului telefonului atacatorului, dar și a alor probe, dacă acesta a avut complici în comiterea atentatului de aseară.  

Până acum, atentatul nu a fost revendicat. Într-un interviu publicat de Rue 89, jurnalistul David Thomson amintește că „de obicei, atunci când ținta este în occident, revendicarea este făcută în câteva ore sau zile după atac. Dar s-au văzut cazuri în care atacurile au fost revendicate după o lună (de exemplu, în Ciad), sau deloc (Medina, Istanbul sau Ben Gardane).” 

ACTUALIZARE 14:00 Șoferul camionului ucigaș, ale cărui acte de indentitate au fost găsite la bordul mașinii, se afla de o lună sub control judiciar pentru infracțiuni cu violență. Documentele descoperite în camion sunt pe numele unui cetățean franco-tunisian în vârstă de 31 de ani, care domicilia în Nisa.

Conform informațiilor obținute de jurnaliștii de la M6 Info, individul era cunoscut pentru cinci infracțiuni de drept comun, în special violență cu arme. Nu era cunoscut însă și pentru radicalizare și nu se afla în monitorizarea serviciilor de informații.

Criminaliștii au prelevat probe biologice din cabina camionului, pentru a stabili cu certitudine dacă șoferul era cu adevărat proprietarul acelor acte de indentitate.

Cu ajutorul acestei indentificări, anchetatori pot depista eventualii complici ai atacatorului, mai ales că mai mulți martori au povestit că alături de șofer se afla încă un alt bărbat.

Anchetatorii trebuie să stabilească, de asemenea, și cum a reușit să treacă acel camion de cordoanele de siguranță care împiedicau aseară accesul vehiculelor în zonă.

Potrivit M6 Info, după ce a mers în viteză 2 km prin mulțimea de oameni, secerând zeci de vieți, șoferul camionului, înconjurat fiind de forțele de ordine, a deschis focul cu un pistolet, fiind împușcat apoi mortal.

Ȋn interiorul camionului, poliția a descoperit „o grenadă nefuncțională” și mai multe „puști false”.

ACTUALIZARE 09:00 Numărul victimelor a ajuns la 84, iar 18 dintre răniți sunt în stare foarte gravă, a anunțat ministrul de interne, citat de L'express.

ACTUALIZARE 08:00 O grenadă nefuncțională și arme de război false au fost descoperite în camion, iar supectul a avut la el un pistol de calibru mic, a spus un expert la BFM TV.

Se pare că șoferul camionului figura în baza de date a poliției, pentru fapte de violență și folosire de arme. 

"El a tras de mai multe ori cu pistolul, înainte de a fi ucis", a declarat vineri Christian Estrosi, fost primar al Nisei și actual președinte al regiunii, citat de France Presse.   

ACTUALIZARE 06:52 În urma atacului de joi noapte, starea de urgență a fost prelungită în Franța, deși trebuia să se încheie pe 26 iulie, informează Le Figaro. Bilanțul a crescut la 80 de morți, inclusiv copii.

În mesajul său din această noapte, președintele Hollande a anunțat că toți rezerviștii care au lucrat în trecut în Jandarmerie vor fi chemați să se alăture forțelor existente, pentru a patrula străzile Franței și granițele țării.

L'express anunță că în camion au fost găsite actele unui francez de origine tunisiană, rezident în Nisa. Șoferul este în curs de identificare, după ce a fost ucis de către polițiștii francezi care îl urmăreau. Conform Le Figaro, acesta a tras cu un pistol înspre oamenii legii.

Știrea inițială


 
Ȋn această noapte, la ora 22:30 (23:30, ora României), un camion a intrat în viteză în mulțimea de oameni care era adunată pe Promenade des Anglais din Nisa, pentru a vedea focurile de artificii dedicate aniversării Zilei Naționale a Franței. 
 
Parchetul din Nisa, contactat de francetv.info, a precizat că este vorba de „șaizeci de morți", dar și că bilanțul e încă provizoriu. Pe de altă parte, o sursă din cadrul poliției din Nisa a declarat pentru Le Figaro că numărul morților se ridică la 73.
 
Autoritățile franceze locale și naționale au anunțat că este vorba de un atentat și le-au cerut locuitorilor să rămână în case. Taxi-urile din Nisa s-au adunat în zonă și au transportat gratuit toate persoanele, pentru a evacua Promenade des Anglais, informează Nie Morning.
 
Ȋn interiorul camionului care a intrat în mulțime au fost găsite mai multe arme și grenade, a declarat o sursă locală pentru Le Figaro. Sursa a mai precizat și că e vorba de un act terorist premeditat.
 
Omul care a condus camionul a fost neutralizat. „Ancheta a stabilit că el a acționat singur”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de Interne francez, Pierre-Henry Brandet.
 
Ministrul de Interne francez, Bernard Cazeneuve, a plecat imediat din Paris spre Nisa, iar  președintele François Hollande s-a reîntors de urgență de la Avignon la Paris, pentru a participa la constituirea unei celule de criză.