ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite ar putea desfășura mai multe arme nucleare strategice în următorii ani pentru a descuraja amenințările din partea Rusiei, Chinei și a altor adversari, a declarat vineri un consilier principal al Casei Albe, conform Reuters, citată de stiripesurse.ro

Pranay Vaddi, cel mai înalt oficial al Consiliului de Securitate Națională pentru controlul armelor, a făcut comentariile într-un discurs despre „o abordare mai competitivă” a controlului armelor, care a subliniat o schimbare de politică menită să exercite presiuni asupra Moscovei și Beijingului.

„În absența unei schimbări a arsenalelor adverse, putem ajunge în următorii ani într-un punct în care este necesară o creștere față de numărul actual de arme dislocate. Trebuie să fim pe deplin pregătiți să executăm, dacă președintele ia această decizie”, a spus el Asociației pentru Controlul Armelor.

„Dacă va veni acea zi, va avea ca rezultat concluzia că sunt necesare mai multe arme nucleare pentru a descuraja adversarii noștri și pentru a proteja poporul american și aliații și partenerii noștri”, a adăugat consilierul.

Vaddi a vorbit la un an după ce consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, a spus aceluiași grup că nu este nevoie să sporească dislocarea de arme nucleare strategice ale SUA pentru a contracara arsenalele Rusiei și Chinei.

Administrația rămâne angajată față de controlul internațional al armelor și regimurile de neproliferare menite să stopeze răspândirea armelor nucleare, a spus Vaddi. 

Dar, a adăugat el, Rusia, China și Coreea de Nord „își extind și își diversifică arsenalele nucleare într-un ritm vertiginos, manifestând puțin sau deloc interes pentru controlul armelor”. Rusia, China, Iran și Coreea de Nord împărtășesc tehnologii avansate de rachete și drone, a mai spus Vaddi.