ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepremierul Matteo Salvini a semnat o nouă directivă împotriva organizațiilor nonguvernamentale (ONG) care salvează migranți în largul Libiei, vizând în special nava italiană Mare Jonio, relatează AFP.
 
Ministerul de Interne a evocat marți amenințarea a „sute de teroriști islamici” care profită de haosul din Libia pentru a pleca pe mare și faptul că „și fără o concertare sau complicitate”, traficanții „exploatează” prezența navelor umanitare în largul Libiei.

Astfel directiva obligă navele private - și anume Mare Jonio, singura între navele ONG-urilor care intervine de anul trecut sub pavilion italian - să „respecte prerogativele de coordonare a autorităților străine” însărcinate cu salvarea.

”Noi sperăm ca decretul să nu se refere la autoritatea libiană”, a răspuns Mediterranea. ”Ar fi vorba despre o incitare la crimă. Era deja un delict să duci în Libia persoane salvate anterior, astăzi, cu răboiul în curs, este pur și simplu criminal”.

Mare Jonio a salvat, în martie, 49 de migranți în largul Libiei, refuzând să aștepte o vedetă aparținând Pazei de Coastă libiene care se afla în apropiere, și i-a condus către Italia, pe Insula Lampedusa. unde a fost plasată sub sechestru în cadrul unei anchete cu privire la acordarea de ajutor în imigrația clandestină.

Justiția a ridicat, o săptămână mai tâziu, sechestrul, iar nava a putut să plece.

În contextul în care autoritățile italiene se tem că luptele armate în curs în Libia pot determina mii de africani și libieni să plece pe mare, Matteo Salvini a repetat, în ultimele zile, că nimeni nu va fi autorizat să debarce în Italia.