ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noul guvern grec, condus de conservatorul Kyriakos Mitsotakis, a făcut sâmbătă primii pași în aplicarea noii politici a Greciei privind migrația, care constă în special în decongestionarea taberelor de refugiați din insulele Mării Egee, prin intensificarea transferurilor către Grecia continentală, sporirea controlului maritim și a repatrierii migranților fără drept de azil, relatează Agerpres.

După ce aproximativ 500 de migranți au debarcat joi în insula Lesbos în interval de o oră, Guvernul de la Atena a decis să accelereze punerea în practică a planului referitor la migrație, parte a programului cu care Mitsotakis a câștigat alegerile anticipate de luna trecută.

În cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului de Apărare și Relații Externe de sâmbătă, Guvernul Elen a adoptat o serie de măsuri, printre care și reunirea a 116 minori neînsoțiți cu familiile lor ajunse deja în alte state membre UE cu care Grecia a ajuns la un acord în acest sens, precum și intensificarea expluzării către Turcia a acelor refugiați cărora li s-a respins cererea de azil, corelată cu eliminată posibilității ca un refugiat să conteste în fața unei instanțe grecești respingerea cererii de azil, tergiversând expulzarea. 

Această reuniune a fost convocată nu doar din cauza situației din insula Lesbos, ci și pe fondul intensificării sosirii refugiaților în ultimele trei luni, atingând un maximum în august, ceea ce stârnește temeri despre un nou val masiv de migranți în direcția Europei de Vest.

Ministerul grec de Externe a remis vineri un protest formal Turciei, prin care îi cere să aplice acordul încheiat cu U.E. în 2016, prin care Guvernul de la Ankara s-a angajat să depună eforturi pentru împiedicarea deplasării refugiaților dincolo de granița externă a Uniunii Europene, după valul migrator din 2015-2016.

Totodată, valul migrator se intensifică și pe ruta Mediteranei Centrale, unde în prezent trei nave ale unor ONG-uri care au recuperat migranți în apropierea coastelor Libiei așteaptă permisiunea de a-i debarca într-un port european, sfidând refuzul repetat al Italiei și Maltei de a-și deschide porturile pentru navele cu migranți, cu excepția cazurilor în care alte state membre UE s-au oferit să-i primească pe noii veniți.