ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Recent înființată Biserica Ortodoxă a Ucrainei a sărbătorit luni primul său Crăciun, președintele Petro Poroșenko declarând că documentul care atestă independența câștigată recent a rupt „ultimele legături care ne legau de Moscova”. De asemenea, liderul de la Kiev a făcut apel la toate bisericile ortodoxe independente să recunoască noua Biserică Ortodoxă a Ucrainei, scrie voanews.com. În aceste condiții, există două Biserici Ortodoxe Ucrainene - una condusă de Mitropolitul Onofrie, de sub Patriarhia Moscovei și cea recent înființată, dar nerecunoscută, până acum, de nicio altă Biserică Ortodoxă.

„Pentru prima dată, sărbătorim Crăciunul cu o biserică independentă autocefală.Este baza libertății noastre spirituale, am rupt ultimele legături care ne legau de Moscova", a declarat președintele,  într-un discurs susținut după liturghia de Crăciun pe stil vechi, la Catedrala Sfânta Sofia din Kiev, unde a fost expus Tomosul (decret) prin care Patriarhia Ecumenică de Constantinopol a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, transmite Rador.

„Facem apel la toate bisericile ortodoxe din lume să recunoască Biserica Ortodoxă a Ucrainei ca biserică soră”, a mai spus Poroșenko.

„Vechea noastră biserică, a cărei istorie datează din timpul cneazului Vladimir, a fost, în cele din urmă, eliberată din robia Moscovei și a intrat în familia celor 15 biserici ortodoxe independente”. „Am rupt ultimele legături cu Rusia, cu fanteziile sale despre Ucraina ca teritoriu canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse. Așa ceva nu mai există și nici nu va mai exista”,  a subliniat Poroșenko. 

Amintim că Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și-a pus semnătura, sâmbătă, pe documentul care înființează o Biserică Ortodoxă Ucraineană autocefală. PF Bartolomeu a semnat decretul de autocefalie în prezența președintelui ucrainean, Petro Poroșenko, și a liderului noii biserici independente, mitropolitul Epifanie (39 de ani).