ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avocata liberală pro-europeană Zuzana Caputova a fost învestită sâmbătă în funcția de președinte al Slovaciei, ea fiind prima femeie care câștigă această funcție, având totodată un profil politic diferit față de cel al liderilor țărilor central-europene, membre ale Grupului de la Vișegrad, relatează Agerpres.

„Nu am venit să conduc, am venit să servesc cetățeanul”, a declarat Zuzana Caputova în discursul susținut sâmbătă în Parlamentul de la Bratislava.

Zuzana Caputova a câștigat alegerile prezidențiale în luna martie, în urma emoției populare stârnite de asasinarea, în februarie 2018, a jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a prietenei acestuia, în timp ce se pregătea să publice dezvăluiri vizând presupuse legături între guvernul slovac și mafia italiană.

Acest dublu asasinat, rămas neelucidat până în prezenr, în ciuda arestării mai multor suspecți, a declanșat proteste împotriva guvernului condus de social-democratul Robert Fico, a cărui demisie a fost cerută de președintele Andrej Kiska, viitor susținător al Zuzanei Caputova în cursa prezidențială. Până la urmă, Robert Fico a demisionat, însă Partidul Social-Democrat (SMER) a rămas la guvernare, numindu-l premier pe Peter Pellegrini, în timp ce Robert Fico a păstrat președinția SMER.

Zuzana Caputova împlinește săptămâna viitoare 46 de ani, este divorțată și mamă a doi copii. Aceasta e cunoscută ca activistă pentru protejarea mediului înconjurător și ca participantă la protestele antiguvernamentale ulterioare asasinării jurnalistului Jan Kuciak, pe care îl cunoștea. A intrat în politică în urmă cu un an și jumătate, fondând partidul „Slovacia Progresistă” și abordând, apoi, în campania electorală tema Justiției.

Noua președintă a Slovaciei se declară o pro-europeană convinsă și afișează o atitudine favorabilă avorturilor și homosexualilor. Ea pune victoria sa în alegerile prezidențiale, precum și victoria partidului „Slovacia Progresistă” la alegerile europarlamentare din 26 mai pe seama faptului că Slovacia nu ar fi o țară atât de conservatoare pe cât pare.

În discursul susținut sâmbătă în Parlament după depunerea jurământului, Zuzana Caputova a pledat pentru consolidarea U.E. și a NATO și a cerut „schimbări sistemice” în Justiție. Cu toate acestea, Slovacia nefiind republică prezidențială, prerogativele președintelui sunt limitate în favoarea premierului, atitudinea Guvernului dominat de social-democrați fiind în continuare una euro-sceptică.