Avocata liberală pro-europeană Zuzana Caputova a fost învestită sâmbătă în funcția de președinte al Slovaciei, ea fiind prima femeie care câștigă această funcție, având totodată un profil politic diferit față de cel al liderilor țărilor central-europene, membre ale Grupului de la Vișegrad, relatează Agerpres.

„Nu am venit să conduc, am venit să servesc cetățeanul”, a declarat Zuzana Caputova în discursul susținut sâmbătă în Parlamentul de la Bratislava.

Zuzana Caputova a câștigat alegerile prezidențiale în luna martie, în urma emoției populare stârnite de asasinarea, în februarie 2018, a jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a prietenei acestuia, în timp ce se pregătea să publice dezvăluiri vizând presupuse legături între guvernul slovac și mafia italiană.

Acest dublu asasinat, rămas neelucidat până în prezenr, în ciuda arestării mai multor suspecți, a declanșat proteste împotriva guvernului condus de social-democratul Robert Fico, a cărui demisie a fost cerută de președintele Andrej Kiska, viitor susținător al Zuzanei Caputova în cursa prezidențială. Până la urmă, Robert Fico a demisionat, însă Partidul Social-Democrat (SMER) a rămas la guvernare, numindu-l premier pe Peter Pellegrini, în timp ce Robert Fico a păstrat președinția SMER.

Zuzana Caputova împlinește săptămâna viitoare 46 de ani, este divorțată și mamă a doi copii. Aceasta e cunoscută ca activistă pentru protejarea mediului înconjurător și ca participantă la protestele antiguvernamentale ulterioare asasinării jurnalistului Jan Kuciak, pe care îl cunoștea. A intrat în politică în urmă cu un an și jumătate, fondând partidul „Slovacia Progresistă” și abordând, apoi, în campania electorală tema Justiției.

Noua președintă a Slovaciei se declară o pro-europeană convinsă și afișează o atitudine favorabilă avorturilor și homosexualilor. Ea pune victoria sa în alegerile prezidențiale, precum și victoria partidului „Slovacia Progresistă” la alegerile europarlamentare din 26 mai pe seama faptului că Slovacia nu ar fi o țară atât de conservatoare pe cât pare.

În discursul susținut sâmbătă în Parlament după depunerea jurământului, Zuzana Caputova a pledat pentru consolidarea U.E. și a NATO și a cerut „schimbări sistemice” în Justiție. Cu toate acestea, Slovacia nefiind republică prezidențială, prerogativele președintelui sunt limitate în favoarea premierului, atitudinea Guvernului dominat de social-democrați fiind în continuare una euro-sceptică.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews