ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Donald Trump ar urma să prezinte aliaților un plan prin care acestea să plătească bani mai mulți SUA pentru că au trupe americane pe teritoriul lor, scrie stripes.com.

Astfel, conform sursei citate, Casa Albă elaborează un nou plan, denumit ”Cost Plus 50”, care va pune țări precum Germania, Japonia, Qatar, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite sau orice alt stat potent financiar care găzduiește trupe americane, să plătească integral costurile desfășurării acestor trupe, plus o primă de 50% sau chiar mai mult pentru privilegiul de a le avea în țară.

Această mișcare e o reacție la afirmațiile lui Trump potrivit cărora țările NATO nu contribuie suficient de mult la la cheltuielile de apărare în comparație cu Statele Unite.

Spre exemplu, așa cum relata luna trecută presa americană, Statele Unite și Coreea de Sud au ajuns ”în principiu” la un acord privind împărțirea costurilor de amplasare a trupelor americane în țara asiatică. În baza acordului revizuit, Coreea de Sud își va crește contribuția financiară la aproape un miliard de dolari. Acordul din 2014, care a expirat anul trecut, obliga Seulul să plătească aproximativ 960 de miliarde de woni (848 milioane dolari) pe an pentru păstrarea a aproximativ 28.500 de soldați americani în Coreea de Sud. Noul acord ar urma să fie revizuit anual.
 
 
Germania acoperă  astăzi 28% din costurile forțelor americane desfășurate pe teritoriul său, echivalentul a un miliard de dolari pe an. Cu formula Cost Plus 50, Berlinul (dacă va accepta) ar trebui să plătească americanilor între 4,5 și 5 miliarde de dolari pe an.

România găzduiește permanent trupe ale armatei SUA la obiective importante, cum ar fi baza aeriană Mihai Kogălniceanu și scutul antirachetă de la Deveselu. Cele mai recente date oficiale arată că, la finalul anului trecut, pe teritoriul României erau desfășurați permanent un număr de 111 militari SUA, cei mai mulți (90) din cadrul trupelor de marină, care operează scutul de la Deveselu.