ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul desemnat al Poloniei Mateusz Morawiecki a calificat drept „amenințări urâte” avertismentele UE ca urmare a adoptării de către Parlament a unor modificări la legile Justiției, prin care sunt conferite Legislativului puteri sporite asupra sistemului judiciar.

Modificările au fost aprobate în pofida criticilor Uniunii Europene, care spune că sunt în contradicție cu standardele țărilor UE privind independența Justiției, fiind îndreptate împotriva statului de drept.

Partidul de guvernământ susține că modificările legislative au ca scop eficientizarea actului de justiție.

Într-un interviu înregistrat și difuzat de Telewizja Trwam la câteva ore după nominalizarea pentru funcția de prim-ministru și citat de Politico, Morawiecki a respins ideea ca Poloniei să îi fie refuzat accesul la fondurile de coeziune, ca urmare a abuzurilor considerate de Uniunea Europeană ca fiind îndreptate împotriva statului de drept, și a spus că acestea sunt „amenințări urâte”.

„Polonia este o națiune mare și mândră și nu va permite acest tip de șantaj”, a declarat el, potrivit News.ro.

În același interviu, Morawiecki a calificat drept „neadevărate și absurde" afirmațiile conform cărora partidului de guvernământ, „Lege și Justiție”, ar intenționa să scoată Polonia din UE, el susținând încă că încearcă să  „transforme” Uniunea.

„Facem parte din Uniunea Europeană și vrem să transformăm această Uniune, să o recreștinăm. Acesta este visul meu”, a declarat noul premier polonez, care a afirmat că, în ceea ce îl privește, cel mai important lucru este acela că Dumnezeu i-a dat puterea de a sluji Polonia”. 

În același interviu, Mateusz Morawiecki descrie planul său pentru Polonia: „Vom construi o Polonie puternică și eficientă, care să încorporeze valori creștine și universale. Vom apăra toate aceste valori, așa cum ne vom apăra unicitatea, împotriva laicizării și derapajelor consumeriste, renunțării la principii și la valori, care prevalează astăzi în Occident”. În același timp, Morawiecki declară că va continua să aplice măsuri de protecție socială începute de vechiul cabinet, dar că va acționa mai hotărât pe plan internațional.

„Pentru a îndepărta etichetele nedrepte care ne-au fost puse”, a explicat Morawiecki scopul acțiunilor sale.