ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproximativ 5.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Podgorica împotriva intrării Muntenegrului în NATO, decizie anunțată săptămâna trecută de secretarul general al Alianței.
 
Potrivit agenției Reuters, protestul a fost organizat de partidele pro-ruse, care au dorit astfel să le reamintească oamenilor de victimele bombardamentelor NATO, din 1999.
 
Organizatorii manifestației, majoritatea partide de opoziție și asociații care militează pentru neutralitatea țării, cer guvernului de la Podgorica, filo occidental, să organizeze un referendum prin care populația să spună dacă este sau nu de acord cu intrarea Muntenegrului în NATO. Ipoteză, care, consideră analiștii, nu este luată în calcul de guvernul lui Milo Djukanovici.
 
Manifestanții au fluturat steaguri și au cântat cântece pro-ruse.

"Ce greșeală au făcut Afganistanul sau Irakul? De ce a fost distrusă Libia? Ce se întâmplă astazi în Siria? Putem oare închide ochii la ce se întâmplă?", a spus fostul președinte Momir Butatovici. Unul dintre liderii opoziției consideră că interesul NATO pentru aderarea țării este ciudat, întrucât în 1999 NATO a atacat Iugoslavia, iar bombele au căzut și în Muntenegru.

Protestatarii au scandat Rusia și "Criminalii NATO", aluzie la războiul dus de NATO în 1999 în Iugoslavia, soldat cu moartea a numeroși civili în ceea ce NATO a numit "bombardarea țintelor militare". Un protestatar a afișat fotografiile a șase civili, printre care și copii, care au murit în atacul NATO care a vizat orașul Murino din Muntenegru în 1999. Orașelul nu avea importanță militară și nici nu găzduia trupe la acea vreme. NATO a spus despre morți că sunt "victime colaterale", iar după incident nici un oficial nu a prezentat scuze si nici nu a demarat o anchetă..