ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel puțin opt persoane au fost ucise în noaptea de joi spre vineri în timpul bombardamentului asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad, la trei zile după atacarea ambasadei americane de către demonstranți pro-iranieni, au anunțat oficiali ai serviciilor de securitate, transmite AFP, anunță Agerpres.

Potrivit surselor, aceste persoane au fost ucise atunci când mai multe proiectile au căzut asupra unui convoi al Hashd al-Shaabi, coaliție de organizații paramilitare preponderent pro-iraniene, care în prezent sunt integrate structurilor statului irakian.

Abu Mehdi al-Mouhandis, numărul doi al coaliției Hashd al-Shaabi, a fost ucis în timpul bombardării convoiului pe aeroport, conform surselor citate. Totodată, generalul iranian Qassem Soleimani, însărcinat cu afacerile irakiene în cadrul armatei ideologice iraniene, a fost ucis în același bombardament.

La scurt timp după atac, președintele SUA a postat pe Twitter imaginea drapelului american, în timp ce Pentagonul a confirmat că Donald Trump a dat ordinul ca generalul iranian să fie ucis

„La ordinul președintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american aflat în străinătate, ucigându-l pe Qassem Soleimani", se arată într-un comunicat al al Departamentului american al Apărării, informează Agerpres, citând presa internațională.

Ulterior, Teheranul a decretat trei zile de doliu național și a „promis răzbunare". 

Ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, s-a angajat vineri să răzbune moartea influentului general iranian Qassem Soleimani și a decretat trei zile de doliu național în țara sa, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

„Martiriul este recompensa pentru munca sa continuă în toți acești ani (...). Cu voia lui Dumnezeu, opera și drumul lui nu se vor opri aici și o răzbunare implacabilă îi așteaptă pe criminalii care și-au murdărit mâinile cu sângele lui și cu cel al altor martiri", a subliniat ayatollahul Khamenei pe contul său de Twitter.