ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conflictul sirian, izbucnit la începutul lui 2011, pare să fi ajuns la sfârșit. Rând pe rând, americanii, prin vocea emisarului lor pentru Siria, Kremlinul și regimul de la Teheran au anunțat, în ultimele zile, că steagurile negre ale jihadiștilor ISIS din Siria, dar și din Irak, nu mai flutură în zonele pe care le controlau. Cel mai important semnal este dat de reuniunea care a început miercuri, la Soci, în Rusia, găzduită de Vladimir Putin și la care participă președinții Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și Iranului, Hassan Rouhani. 

Până acum câteva luni, greu își putea imagina cineva că Recep Tayyip Erdogan și Hassan Rohani vor sta la aceași masă și vor tranșa soarta conflictului din Siria. Acest lucru se întâmplă în aceste ore în Soci.  Reuniunea a avut loc la două zile după ce Bashar al-Assad, președintele Siriei, a efectuat luni seara o vizită-surpriză de câteva ore în Rusia. Imaginea cu cei doi lideri care se îmbrățișează a făcut înconjurul lumii și a făcut mai mult decât o mie de cuvinte. Assad are motive o mie să își strângă in brațe aliatul principal: forțele aeriene ruse sosite în Siria, la sfârșitul lunii august 2015 au fost cele care, au schimbat, de fapt, balanța războiului din Siria,  în favoarea președintelui sirian, lucru pe care nici măcar iranienii au reușit să îl facă în cei peste trei ani de intervenție militară mai mult sau mai puțin explicită în conflictul din Siria. 

În plus, Rusia a mai făcut un gest important, zilele trecute, la ONU, votând împotriva oricărei încercări de a-l acuza pe președintele Assad de crime de război. 

„Chestiunea principală este cea a unei reglementări politice pașnice după înfrângerea teroriștilor și cea a unei soluții pe termen lung în Siria. Este motivul pentru care am dorit să discut cu Dvs. despre organizarea unui « congres al popoarelor siriene », proiect pe care îl sprijiniți » i-a transmis liderul de la Kremlin lui Bashar al-Assad în timpul întâlnirii de la Moscova, de luni. 

Înainte de începerea reuniunii de la Soci, președintele Erdogan anunța că întâlnirea  tripartită Turcia-Rusia-Iran va fi una „crucială” pentru viitorul întregii regiuni. „Cele mai recente evoluții ne obligă să găsim răspunsuri și soluții”, explica liderul de la Ankara.  Soluții care urmăresc două elemente fundamentale: viitorul lui Assad și prezența kurzilor în Siria. Pentru că, adăuga Erdogan: „În locul unui grup terorist, acum a venit altul”. Turcia consideră Partidul Uniunea Democrată Kurdă (PYD) și aripa sa armată, Unitățile de Protecție a Poporului Kurd (YPG), ca o ramură din Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din Turcia, clasificat drept „organizație teroristă” de Ankara și aliații săi occidentali.

Dar, prin reuniunea de la Soci, liderul de la Kremlin, principalul susținător al președintelui sirian Bashar al-Assad, încearcă să pregătească perioada postconflict, în condițiile în care regimul sirian, sprijinit de armata rusă, a preluat de la rebeli și de la jihadiști controlul asupra unei mari părți a teritoriului țării.

Putin a apreciat miercuri că există o „șansă reală” de a pune capăt conflictului din Siria, subliniind însă că pentru o soluție politică toate părțile, inclusiv guvernul sirian, trebuie să accepte compromisuri.

„A apărut o șansă reală de a pune capăt acestui război civil care durează de mai mulți ani”, a declarat președintele rus. „Datorită eforturilor Rusiei, Iranului și Turciei, am reușit să evităm dezintegrarea Siriei, să împiedicăm căderea ei în mâinile teroriștilor internaționali”, ceea ce ar fi însemnat o „catastrofă umanitară”, a spus Putin.

Rusia și Iran, aliate ale regimului de la Damasc, și Turcia, care îi susține pe rebeli, au patronat procesul de la Astana, care a permis instituirea a patru „zone de detensionare” pe teritoriul sirian. Aceste măsuri au permis reducerea tensiunilor pe teren și reunirea în jurul unei singure mese a reprezentanților regimului și opoziției pentru abordarea unor probleme militare în timp ce negocierile de la Geneva se aflau într-un punct mort.

Putin a subliniat miercuri că reglementarea conflictului sirian, soldat cu peste 330.000 de morți în decurs de șase ani, va necesita „concesii” din partea tuturor celor implicați, „inclusiv din partea guvernului sirian” și a dat asigurări că Moscova, Teheran și Ankara vor depune „cele mai active eforturi pentru ca acest demers să fie cât mai productiv”.

Președintele rus a menționat că poporul sirian trebuie să decidă pentru propriul viitor și a făcut apel la ceilalți lideri să contribuie la reconstrucția din Siria prin dezvoltarea unui program comprehensiv pe termen lung, care să țină cont de nivelul "colosal" de distrugere suferit de această țară.

Erdogan a insistat că este vital ca toate părțile să contribuie la o reglementare politică a crizei siriene care să fie acceptabilă pentru poporul acestei țări, in timp ce președintele Iranului a notat că interferențele străine în conflictul din Siria trebuie să înceteze, iar prezența militară străină pe teritoriul sirian nu poate fi acceptată decât la invitația guvernului sirian, evitând însă să menționeze o țară anume.

Deși reuniunea de la Soci, considerată de unii drept o Yalta pentru Orientul Mijlociu, pare să contureze sfârșitul sângerosului conflict din Siria, nimeni nu poate face predicții privind situația din Siria. Cu numai doi ani în urmă, turcii, care azi se află la masa câștigătorilor cu iranienii și rușii, erau pe picior de război cu Moscova, după doborârea unui avion rusesc de luptă, care intrase în spațiul aerian al Turciei. Deși astăzi acel incident pare să fi fost complet uitat, rămâne un exemplu perfect al geopoliticii schimbătoare și al modului în care liderii trec, cu ușurință, de la declarații belicoase la pupat Piața Independenței, și invers.