ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


The Guardian face o analiză a succesului partidului de guvernământ din Polonia, Partidul Dreptate și Justiție (PiS), sub semnătura jurnalistului liberal Remi Adekoya, un polonez de origine norvegiană.

Acesta scrie că din 1989 încoace, niciun guvern polonez nu a mai fost criticat de Occident, precum cel condus PiS.

„Din era comunismului și până în prezent, nici un guvern polonez nu a mai avut parte de atâtea critici din partea vesticilor. A trecut fix un an de când Partidul Dreptate și Justiție, social conservator, eurosceptic și naționalist, a ajuns la putere, câștigând cu o majoritate de 37.5% din voturi - asta ca o continuare a triumfului aceluiași partid condus de Andrzej Duda, în alegerile precedente, oferind partidului controlul absolut asupra puterii executive a Poloniei”, scrie jurnalistul.

Însă polonezii nu țin cont de criticile Occidentului, continuă el. „Totuși, în ciuda bombardamentului cu opinii critice din partea Occidentului, la care polonezii au aspirat de-a lungul istoriei, Partidul Dreptate și Justiție rămâne cel mai popular partid în Polonia, în prezent acumulând 38% din voturi, ceea ce depășește toate celelalte partide puse laolaltă. Există multe motive pentru asta, dinamica nefiind observabilă numai în regiunea întinsă a Europei de Est, ci și în Occidentul mai îndepărtat”.

Politica Partidului Dreptate și Justiție îi atrage pe polonezi pentru că abordează guvernarea într-un mod complet diferit decât cele anterioare.

„În timp ce Partidul Dreptate și Justiție adoptă o politică de dreapta în ceea ce privește problemele sociale, abordarea economică este de stânga. Scoate în evidență nevoia de a aborda inegalitatea și propagă o puternică politică de ajutoare sociale. A introdus remunerații lunare necondiționate, în bani gheață, echivalente la 110 euro pentru toți părinții care au mai mult de un copil, pentru întreținerea fiecăruia dintre aceștia până ce el sau ea va împlini 18 ani. Deci dacă ai trei copii, primești 210 euro pe lună ș.a.m.d. Pentru părinții cu un singur copil, plata este condiționată pe venit redus.


Nici un guvern anterior nu a mai investit într-un program social atât de generos. Abordarea Partidului Dreptate și Justiție îi pune pe adepții politicii de stânga a Poloniei în dificultate. Pe de-o parte, aceștia regretă profund retorica xenofobă nerușinată a partidului; pe de altă parte, le plac perspectivele economice ale acestuia, în special prin comparație cu cele ale principalelor partide de opoziție, Platforma Civică și Nowoczesna, ambele dominate de oamenii încă îndrăgostiți de Hayek. De fapt, politica de stânga a Poloniei nu este atât de mobilizată împotriva Partidului Dreptate și Justiție pe cât ar putea fi.

În timp ce Occidentul a considerat poate, că Polonia post-comunistă ar fi un model de succes al pieței bunurilor economice, mulți polonezi s-au simțit marginalizați într-o societate în care guverne succesive au adoptat o atitudine de „câștigi sau pierzi” față de cetățeni, indiferent dacă era stânga sau dreapta la putere. S-a pus accentul pe succesul individual mai întâi de toate. Abordarea mai comunitară a Partidului Dreptate și Justiție este atrăgătoare pentru mulți polonezi care simt că acum au un guvern interesat nu numai de indicatorii macro-economici”, scrie Guardian.
 
Polonezii, însă, nu mai sunt așa de interesați de criticile Occidentului, ale cărui elite sunt percepute în mod negativ, ca fiind formate din „seculariști și multiculturaliști fanatici”.
 
 „Un al doilea factor în popularitatea Partidului Dreptate și Justiție este faptul că Europa de Vest, de unde izbucnesc cele mai multe critici la adresa partidului de guvernământ, este privită acum mult mai drastic de către mulți polonezi decât înainte. Partidul Dreptate și Justiție și ai săi aliați de dreapta din mass-media o fac să pară un sălaș de demență, corectă din punct de vedere politic, unde tactici disperat de naive au pus europenii în pericolul terorismului islamic și al invadării de către emigranți.

Elitele UE sunt înfățișate ca fiind formate din seculariști și multiculturaliști fanatici, care sunt furioși că un partid, corect nu din punct de vedere politic, ci tradițional orientat, deține controlul asupra Poloniei. În acest timp, Kaczyński stăruie: „Este complet neadevărat cum că ar trebui să adoptăm modelul lor social pentru a atinge nivelul lor de dezvoltare vestică. E o absurditate.” El pretinde că Polonia poate atinge nivelul de dezvoltare economică al Occidentului, și să-și mențină în același timp vechile valori tradiționale poloneze, și să rămână o țară omogenă, catolică și fără oameni de culoare. Într-o epocă în care mare parte din Europa se confruntă cu o criză de identitate, acest mesaj este temeinic.

Acum câțiva ani, nici un guvern polonez nu ar fi putut să sfideze public instituțiile Uniunii Europene și să scape basma curată, fără să-și piardă credibilitatea indigenă. Dar opinia Vestului nu mai are o astfel de influență în Polonia, în special printre conservatorii care predomină numeric. Aceasta este una dintre cele mai semnificative schimbări de mentalitate în Polonia contemporană, care semnalează o nouă epocă în ceea ce privește atitudinea societății față de Occident, epocă în care dezvoltarea economică vestică rămâne de admirat, dar valorile liberale cosmopolitane sunt respinse drastic”.
 
Autorul notează că polonezii s-au săturat de politicieni care, înainte de a se pronunța public asupra unei probleme, verifică „o duzină de sondaje de opinie”.

„Partidul Dreptate și Justiție rămâne popular și pentru că, în timp ce Kaczyński este în general controversat și disprețuit, fețele oficiale ale guvernului, primul ministru Beata Szydło și președintele Duda, reprezintă două categorii atrăgător de neasumate care ajută partidul să-și mențină o imagine tradițională. În prezent nu există nici un partid de stânga în Parlament, iar opoziția liberală este redusă și împărțită. În plus, ambii conducători de partid aflați în opoziție, Grzegorz Schetyna al Platformei Civice și Ryszard Petru al Nowoczesnei, sunt dezgustător de oportuniști, fiind tipul de politicieni care nu vor adopta o poziție publică în nici o privință înainte de a vedea cel puțin o duzină de sondaje de opinie. Oamenii s-au săturat de politici cumpănite și viclene; astăzi oamenii prețuiesc autenticitatea, chiar dacă nu sunt de acord cu toate perspectivele. Partidul Dreptate și Justiție utilizează retorica brută, dar se dovedește a fi autentic.

Partidul Dreptate și Justiție va interzice orice zdruncinare majoră, de natură politică sau economică, și probabil va conduce Polonia o vreme, ceea ce înseamnă că tendințele general eurosceptice, neliberale și autoritare, care triumfă în prezent în estul Europei, vor lua amploare”, conchide jurnalistul nigeriano-polonez.