ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Una dintre cele mai mari caravane de migranți din toate timpurile se îndreaptă spre granița dintre SUA și Mexic, chiar în momentul în care președintele Biden se îndreaptă spre Summitul Americilor de la Los Angeles.

Caravana numără acum 11.000 de persoane și a plecat luni din Tapachula, la granița dintre Mexic și Guatemala, iar grupul este așteptat să se mărească până la 15.000 de persoane.

Mulți dintre migranți provin din Venezuela, Cuba și Nicaragua, trei țări ale căror conducători autoritari au fost excluși de la summitul din această săptămână.

Luni, președintele mexican Manuel Lopez Obrador a confirmat că nu va participa la reuniune în semn de protest pentru că liderii din Cuba, Nicaragua și Venezuela nu au fost invitați. Un oficial al administrației a invocat "lipsa spațiului democratic" și situația drepturilor omului" în cele trei națiuni ca pretext pentru a le lăsa pe acestea pe dinafară.

Ministrul de externe Marcelo Ebrard va participa la conferință în locul lui López Obrador.

Ceilalți migranți din caravană provin din Haiti, Guatemala, Honduras, El Salvador și chiar India, Bangladesh și unele țări africane.

Caravana se îndreaptă spre nord în timp ce administrația Biden se luptă în instanță pentru a pune capăt Titlului 42, restricția din perioada pandemiei a Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) care permite agenților de frontieră să expulzeze rapid migranții.

Titlul 42 ar fi trebuit să se încheie la 23 mai, dar un judecător federal din Louisiana a acordat vineri un ordin judecătoresc care a împiedicat guvernul să pună capăt acestei politici.

Aproape 2 milioane de migranți au fost expulzați în cadrul acestei politici de când a fost pusă în aplicare.

Administrația Biden a subliniat că CDC are autoritatea de a pune capăt titlului 42 deoarece este un ordin de sănătate publică, nu un ordin privind imigrația, dar atât democrații, cât și republicanii au cerut administrației să regândească încetarea acestei politici. 

Oficialii Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) au declarat că se așteaptă la până la 18.000 de imigranți pe zi odată ce titlul 42 va fi ridicat. Resursele de la frontieră sunt la capacitate maximă atunci când 5.000 de migranți încearcă să treacă pe zi.

Autoritățile americane au oprit migranții de peste 234.000 de ori în luna aprilie, unul dintre cele mai mari recorduri din ultimele decenii, în timp ce administrația Biden se pregătește să ridice restricțiile din epoca pandemiei privind solicitarea de azil.

Cifra este cea mai mare din ultimii 22 de ani și a depășit precedentul record al președinției lui Biden, de 209.906, stabilit în martie, și cel mai ridicat nivel din martie 2000, când a ajuns la 220.063.

Se așteaptă ca liderii mondiali care participă la summitul cu Biden să discute despre "soluții regionale la problemele regionale", și anume problema imigrației, care a fost o piedică în popularitatea lui Biden.

Între timp, Biden se pregătește să finalizeze un acord inedit cu Spania pentru relocarea refugiaților din emisfera vestică care continuă să vină în SUA, a dezvăluit un raport de miercuri seară.

Angajamentul Spaniei este asociat cu extinderea semnificativă a angajamentului Canadei în ceea ce privește refugiații din regiune, potrivit unui document de planificare internă analizat de Axios - și ar putea ajuta SUA să facă față crizei predominante a migranților la granița de sud.

Ambele înțelegeri par să fie legate și condiționate de aducerea de migranți pentru muncă atât în Spania, cât și în Canada.

Se așteaptă ca angajamentele să fie anunțate la summitul din această săptămână.