Arheologii au descoperit în Israel o cetate și un templu străvechi a căror distrugere a fost poruncită de către regele Ezechia în secolul al VIII-lea î.Hr.

Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA) spune că așa-zisa cetate-sanctuar este o dovadă clară a acțiunilor regelui Ezechia, cu scopul de a desființa idolii. Tatăl său, Ahaz, era un om fără Dumnezeu, și imediat ce Ezechia a urcat pe tron, a ordonat ca toți idolii din regat, fie ei obiecte, zeități sau animale la care oamenii se închinau, să fie distruși, spune Chabad.org.

În biblia ebraică, un pasaj demonstrează că Ezechia a înlăturat lăcașurile de cult, a distrus statuile, a doborât obiectele ridicate zeiței Ashera (Cartea a doua a regilor 18:4).

Cetatea se află în vechiul oraș Tel Lachish, într-o zonă de 80x80 cu șase camere, câte trei de o parte și de alta a străzii principale.

Porțiunea nordică a cetății a fost dezgropată cu decenii în urmă, într-o expediție condusă de arheologi din Marea Britanie și de la Universitatea Tel Aviv. Cea mai recentă excavare, care s-a desfășurat în perioada ianuarie - martie 2016, s-a concentrat pe descoperirea întregii cetăți. Nu a fost ușor, cetatea fiind cea mai mare din Israel, încă de pe vremea când regatul se folosea de Templul construit de regele Solomon.

„Dimensiunile cetății sunt compatibile cu ceea ce știm din domeniul istoric și arheologic”, declară directorul Sa'ar Ganor. „Potrivit relatării biblice, totul a avut loc la porțile orașului Tel Lachish, unde sanctuarul a fost construit inițial”, spune IAA. Oameni importanți - inclusiv bătrânii satului, judecătorii, guvernatorii, regii și funcționarii - obișnuiau să stea pe băncile cetății, care au fost și acestea descoperite.

„Mai mult, noua descoperire arată că poveștile biblice cunoscute nouă devin realități istorice și arheologice pe măsură ce avansează cercetările”, spune Ze'ev Elkin, Ministru al Justiției din Ierusalim, al Culturii și Mediului, membru al Knessetului (Parlamentul Israelian).

Alte cercetări au dezvăluit mai multe dovezi ale acțiunilor lui Ezechia.

Ganor spune că niște scări duceau într-o încăpere mare, în care se aduceau ofrandele. Din acea cameră se putea ajunge direct în sanctuar, unde au fost găsite două altare cu patru colțuri și câteva obiecte de ceramică. Totuși, colțurile altarelor au fost tăiate intenționat. Asta este o dovadă a reformei religioase a regelui Ezechia în urma căreia venerarea divinității urma să aibă loc la Ierusalim, lăcașurile de cult din afara capitalei fiind distruse.

Conform Autorității Israeliene pentru Antichități, arheologii au găsit o toaletă de piatră într-un colț al templului, fiind probabil un mijloc de profanare. În biblie mai apar astfel de situații. De exemplu, regele Jehu a ordonat distrugerea cultului lui Ba'al în Samaria, iar casa lui Ba'al a fost transformată în closet.

E pentru prima dată când o descoperire arheologică confirmă un astfel de pasaj din biblie. Testele făcute în laborator asupra toaletei de piatră atestă că nu a fost niciodată folosită. Se poate să fi fost un simbol, înainte de a fi fost pecetluită și apoi distrusă de către Sennacherib în anul 701 î.Hr.

Au fost găsite și semne ale regatului căzut, precum săgeți și praștii de piatră, în urma practicării luptelor corp la corp.

Excavarea făcută de IAA a fost o inițiativă a Ministerului Justiției și Culturii din Ierusalim, în colaborare cu Autoritatea Mediului și Pădurilor din Israel. Situl localizat în Parcul Național Tel Lachish nu este încă deschis publicului.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews