ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE ÎN BAZĂ

Este pentru prima dată de când a început invazia Rusiei, pe 24 februarie, când Pentagonul confirmă că Ucraina a primit avioane de luptă de la aliații nord-atlantici.

Deși nu a specificat care este țara care a trimis avioanele, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a avut grijă să precizeze doar că nu este vorba de Statele Unite.

De asemenea, el nu a oferit informații nici despre tipul de avioane trimise, ci doar că forțele ucrainene „au acum la dispoziție mai multe aparate de luptă cu aripă fixă decât aveau cu două săptămâni în urmă”.

Și purtătorul de cuvânt al Pentagonului a adăugat:

„Alte țări care au experiență cu astfel de aparate au putut să îi ajute (pe ucraineni) să pună aceste avioane în serviciu.”

În ceea ce privește rolul Statelor Unite în această tranzacție, Kirby a afirmat că Washingtonul a participat la transportul unor piese, dar „nu avioane întregi”.

Deși Pentagonul nu a specificat numele țării care a trimis avioanele, nu sunt prea multe posibilități.

Una este Polonia, care, luna trecută, a propus să dea Ucrainei cele aproape două duzini de MiG-29 (foto), dacă Washingtonul se angajează să compenseze „paguba” Varșoviei cu avioane noi, americane.

Pare-se că luat pe nepregătite de modul public în care Polonia a făcut oferta, Pentagonul a respins-o. Cel puțin oficial.

Slovacia este o altă posibilă exportatoare. Aceasta a trimis și un sistem antiaerian sovietic S-300, Statele Unite angajându-se să trimită în schimb sisteme Patriot americane.

Nu este exclus nici ca țara cu pricina să fie unul din statele baltice, ale căror sentimente anti-rusești sunt foarte puternice.

Țări membre NATO precum Statele Unite, Marea Britanie, Germania și altele nu au făcut până acum un secret din expedierea de armament în Ucraina.

De asemenea, în Ucraina se află numeroși consilieri care asigură pregătirea trupelor regimului de la Kiev.

Însă, odată cu trimiterea de avioane de luptă, războiul intră într-o nouă etapă.

Implicarea NATO este tot mai mare. Ciocnirea directă cu Rusia este tot mai aproape.

ACTUALIZARE:

Ucraina ar fi primit „piese de schimb” pentru avioanele sale de luptă, nu avioane propriu-zise, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, corectându-și astfel o declarație eronată făcută în ziua precedentă, transmite agenția AFP citată de Agerpres și Știri pe Surse.

„Eu înțelesesem că oferta unei alte țări din regiune de a furniza avioane întregi Ucrainei (...) a fost pusă în practică. Dar nu este cazul”, a declarat oficialul american. „Regret această eroare”, a completat el.