ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecătorii din Paris au primit, marți, o plângere pe numele companiei Lafarge, în care este dezvăluit modul în care firma franceză a acționat în Siria, țara în care a deținut o fabrică de ciment.

În plângere, compania este acuzată de „finanțarea războiului", „complicitate la crime împotriva umanității" și „complicitate la crime de război", precum și alte fapte conexe.

Lafarge, cel mai mare producător la nivel mondial de materiale de construcții, este acuzat că a finanțat indirect Statul Islamic pentru ca jihadiștii să permită funcționarea fabricii sale din Siria.

Faptele pentru care sunt acuzați ar fi avut loc în 2013-2014, înainte de fuziunea cu Holcim, iar fabrica se afla la Jalabyia, în apropiere de Rakka, capitala de facto a Statului Islamic. Uzina a fost cumparata înainte de declanșarea razboiului civil, pentru circa 600 de milioane de euro, iar directorii au încercat să o facă să funcționeze cu orice preț, potrivit Le Monde.

Conform informaților Le Monde, compania ar fi finațat atât Statul Islamic cât și gruparea Al Nusra, afiliată Al Qaeda, prin intermediul unei taxe de trecere atât pentru angajați cât și pentru clienții care veneau să se aprovizioneze cu ciment.

Pentru a putea continua să opereze, uzina de ciment a francezilor se aproviziona cu materii prime de la intermediari locali, care cumpărau direct de la ISIS.

În plângerea depusă, sunt menționate și „condițiile de lucru execrabile”, angajatii fabricii fiind amenințați de directorul sirian, poreclit „dictatorul", în cazul în care ezitau să meargă la lucru din cauza activității grupărilor jihadiste din regiune.

Lafarge a refuzat să răspundă în legătură cu acuzațiile primite, dar jurnaliștii francezi afirmă că practicile din Siria erau cunoscute la nivelul conducerii centrale a companiei.

Atât Lafarge, cât și compania elvețiană cu care a fuzionat anul trecut, Holcim, activează în România. Holcim deține două fabrici de ciment în Câmpulung și Aleșd, o stație de măcinare la Turda, 19 stații ecologice de betoane, cinci stații de agregate și un terminal de ciment în București și are aproximativ 1.100 de angajati. Lafarge este prezentă în țara noastră de peste 15 ani.