O instanță judecătorească din Franța a decis că laboratorul Sanofi se face responsabil pentru îmbolnăvirea unui bărbat care fusese vaccinat împotriva hepatitei B. Într-o perioadă în care suspiciunile privind vaccinurile sporesc de la o zi la alta, pe fondul introducerii altor 8 vaccinuri obligatorii în Franța, incepând cu 1 ianuarie 2018, hotărârea din 23 ianuarie a Curții de Apel Bordeaux ar putea avea un impact național imens.


La finele lunii ianuarie, Curtea de Apel din Bordeaux a recunoscut că laboratorul Sanofi este responsabil pentru scleroza multiplă a unui francez care se vaccinase împotriva hepatitei B. În decizia luată, instanța a luat în calcul o serie de indicii „grave, precise și coerente”, nu pe dovezi științifice.
Barbatul în vârstă de 53 de ani s-a îmbolnăvit la câteva luni după ce i-au fost admninistrate trei vaccinuri împotriva hepatitei B pe care le făcuse pentru a se proteja împotriva infecțiilor ficatului.

Reclamantul a fost vaccinat în 1996.Timp 21 de ani, dosarul a trecut pe la  Curtea de Apel din Lyon, apoi de Curtea de Casație, pentru ca în final să se întoarcă la Curtea de Apel din Bordeaux, o  adevărată odisee, în urma căreia francezul pare acum să-și fi găsit dreptatea.

Pe scurt, scrie site-ul 20minutes.fr, decizia magistraților sună astfel: vaccinul împotriva hepatitei B este periculos pentru sănătate.

În urma deciziei instanței din Bordeaux, contactat de site-ul francez, laboratorul Sanofi a declarat că „evaluează această decizie” și că va continua  vânzarea vaccinului împotriva hepatitei B „, aprobat de către autoritățile sanitare și comercializat de peste 30 de ani”. 

În 2017, Curtea Europeană de justiție a decis că un vaccin poate fi responsabil de declanșarea unei boli chiar în absența unei certitudini științifice care să confirme acest lucru. Este suficient să existe indicii grave, precise și corespunzătoare precum proximitatea temporară între administrarea unui vaccin și apariția bolii, absența antecedentelor medicale ale persoanei vaccinate și existența unui număr semnificativ de cazuri de îmbolnăvire unde se acuză respectivul vaccin. 

În Franța, vaccinul împotriva hepatitei B a devenit obligatoriu pentru toți copiii de la 1 ianuarie 2018.  Astfel, opt noi vaccinuri vor fi obligatorii pentru copii în Franța,  ceea ce face ca numărul total să ajungă la 11. 

În 2015, 90% din copiii cu vârsta sub 9 luni fuseseră vaccinați împotriva hepatitei B.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews